Ossendrecht

Belgen geweerd uit de Woensdrechtse Wielerzomer

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De Woensdrechtse Wielerzomer gaat zaterdag van start met de Ronde van Ossendrecht. Daarbij gelden wel enkele ingrijpende beperkingen: zo zijn Belgische wielrenners uitgesloten van deelname. Ook zijn Belgen niet welkom als bezoekers langs de weg. De gemeente zet coronastewards en verkeersregelaars in om de Zuiderburen letterlijk op afstand te houden. Dit is besloten in samenspraak met de organiserende wielercomités, aldus sportwethouder Hans de Waal.

Ondanks de coronamaatregelen is het voor de wielercomités van Huijbergen en Hoogerheide toch mogelijk gebleken om deze zomer in totaal vijf rondes te organiseren. De keuze om geen Belgen toe te laten is voor een gastvrije wielergemeente als Woensdrecht niet makkelijk geweest, zo laat De Waal weten. Maar de toegenomen coronadreiging en het oranje reisadvies voor Antwerpen zijn daarbij doorslaggevend. “We zijn tot afspraken gekomen waarmee het zowel voor de renners als het publiek mogelijk is om de wedstrijden veilig door te laten gaan. Hierbij is het evenement uiteraard naast de geldende noodverordening gelegd enerisuitgebreid overleg geweest met de Veiligheidsregio Midden-en West Brabant.”

Parcours

Bij de diverse rondes van de Woensdrechtse Wielerzomer zijn de parcoursen buiten de bouwde kom, aan de randen van de dorpskernen en in de polders. De start en finish zijn afgesloten voor toeschouwers, Belangstellenden kunnen wel langs het parcours komen kijken, maar zij moeten zich aan de coronavoorschriften houden. Dus blijf bij klachten thuis, houd anderhalve meter afstand, was de handen regelmatig en hoest en nies in de elleboog.

Corona-stewards

De gemeente zet ‘corona-stewards’ in die erop toezien dat de bezoekers zich aan de regels houden en onderling anderhalvemeter-afstand houden. Er worden verkeersregelaars ingezet die aan Belgische bezoekers vragen terug te keren vanwege het oranje reisadvies.