West-Brabant

“Belgisch vuurwerk minstens zo veilig als dat uit Nederland”

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Tuincentrum De Moerkant in Essen verkoopt het hele jaar door vuurwerk. In België mag dat, maar in Nederland niet. De verkoopdagen van vuurwerk zijn dit jaar 29, 30 en 31 december. Voor die tijd controleert de politie op de smokkel van vuurwerk. Denk je bij illegaal vuurwerk per definitie aan België, dan heb je het mis volgens de tuincentrum-eigenaar.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Belgisch vuurwerkverkoper Louis Sanders noemt het een “totaal foute gedachte.” Volgens hem is vuurwerk uit België minstens zo veilig als het Nederlandse vuurwerk, en ligt het werkelijke probleem in de illegale handel vanuit landen zoals Polen. “Al het illegale vuurwerk komt niet uit landen als Nederland en België, maar met busjes vanuit landen als Polen. Het is een misverstand dat België soepelere regels hanteert dan Nederland.”

Wetgeving

Het vuurwerkbeleid in België is sinds 5 juli 2017 behoorlijk aangescherpt. Categorie F3 vuurwerk werd illegaal en er kwamen leeftijdsgrenzen voor de koop van het sier en knal-vuurwerk. Een klant voor vuurwerk uit categorie F1 moet 12 jaar of ouder zijn en voor vuurwerk uit categorie F2 16 jaar of ouder. De verkoper moet de leeftijd van de klant altijd controleren.

Voor het afsteken van vuurwerk gelden ook een hoop regels. Een vergunning was al verplicht, maar sinds mei 2019 geldt er in Vlaanderen een vuurwerkverbod. Enkel op aangewezen plaatsen en tijdstippen mag er vuurwerk afgestoken worden, met toestemming van de betreffende gemeente. Veel grote steden organiseren professionele vuurwerkshows om knallend het nieuwe jaar in te gaan. “Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling” is Sanders stellig.

Verkoop

Al tientallen jaren verkoopt het tuincentrum aan de grens van Nederland vuurwerk. Het hele jaar kun je er terecht voor vuurpijlen en duizendklappers. Vuurwerk uit categorie F2 wordt absoluut niet verkocht aan jongeren onder de 16. “Dat is onze belangrijkste regel.” Nederlanders halen er meer vuurwerk dan Belgen. 80 % van de omzet komt van hen. “In Nederland is het afsteken van vuurwerk traditiegetrouw en zit het meer ingebakken in de samenleving. De klanten beperken zich niet alleen tot de vuurwerkafdeling, maar tot de hele winkel. Vuurwerk shoppen is een uitstapje. Het is geen run, maar fun shoppen”, aldus Sanders.