Bergen op Zoom

Bergen op Zoom begint (nog) geen rechtszaak tegen Parkeerwekker

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In een aantal Nederlandse gemeenten rijden scanauto’s rond die geparkeerde auto’s controleren. Ze lezen kentekens uit en checken of de bewuste wagen een vergunning heeft dan wel betaald heeft voor de betreffende plaats. In die steden kunnen mensen zich via de app Parkeerwekker laten waarschuwen als er zo’n scanauto aankomt. Daar zijn niet alle gemeenten even blij mee.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Er zijn nu acht Nederlandse steden waar scanauto’s via de app gevolgd kunnen worden. Dit zijn voornamelijk grotere steden als Groningen, Tilburg, Rotterdam en Utrecht. Toch staat Bergen op Zoom ook in dat rijtje omdat Parkeerbeheer hier met hetzelfde systeem werkt.

De betreffende app haalde afgelopen dagen volop het nationale nieuws, voornamelijk vanwege een rechtszaak. De gemeente Amsterdam, waar de controle-verklikker ook werkt, heeft er juridisch werk van gemaakt en de rechter om een verbod gevraagd. Volgens een bericht van de NOS maakt de aanbieder van deze dienst zich schuldig aan privacyschending en het aanzetten tot belastingontduiking. Dat ziet de ondernemer achter de app natuurlijk anders. Die zegt dat hij “alleen welwillende, vergeetachtige mensen waarschuwt dat ze wat geld in de meter moeten doen.”

Alleen overdag

In Bergen op Zoom kun je dus eveneens gebruik maken van de app, al is de vraag hoe goed die werkt hier. Je dient als abonnee zelf een camera te installeren die kan checken of er zo’n auto aankomt. Hoe meer van die camera’s er hangen hoe beter het werkt, valt te lezen op de website van Parkeerwekker. Dat zijn er hier nog niet heel veel. Bovendien werkt het systeem alleen bij voldoende daglicht. Deze gemeente maakt zich er vooralsnog niet al te veel zorgen over, laat woordvoerder Erwin Stander desgevraagd weten. “Uiteraard volgen we de zaak die de gemeente Amsterdam heeft aangespannen zeer zeker, maar op dit moment is het voor ons nog te vroeg om daar zelf tegen in het geweer te komen.”