Bergen op Zoom

Bergen op Zoom gaat niet meedoen aan Schone Lucht Akkoord

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Bergen op Zoom gaat niet meedoen aan het Schone Lucht Akkoord. Het is voor Bergen op Zoom niet nodig extra maatregelen te nemen voor de luchtkwaliteit. Dat antwoordt wethouder Andrew Harijgens op vragen van GroenLinks.

Bergen op Zoom is niet van plan het Schone Lucht Akkoord te ondertekenen. Het Schone Lucht Akkoord is een samenwerking van het rijk, de provincie en tientallen gemeenten om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. GroenLinks had laten weten het belangrijk te vinden dat Bergen op Zoom ook mee zou doen. Volgens wethouder Harijgens is de lucht in de gemeente schoon genoeg. Het akkoord is volgens hem nuttiger voor dichtbevolkte plekken, zoals de Randstad, en in de buurt van veehouderijen.

Luchtkwaliteit jaarlijks gecontroleerd

Harijgens laat weten dat de luchtkwaliteit in Bergen op Zoom elk jaar in de gaten wordt gehouden voor het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, het NSL. Ook dit is een samenwerkingsverband van de rijksoverheid en gemeenten. De onderzoeken voor het NSL worden in deze regio uitgevoerd door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.

Geen extra plan van aanpak nodig

“Uit de resultaten blijkt dat in de gemeente Bergen op Zoom geen overschrijdingen van de grenswaarden zijn,” aldus de wethouder. Zolang Bergen op Zoom de Europese normen haalt, vindt Harijgens het niet nodig mee te doen aan het Schone Lucht Akkoord. “Omdat er geen overschrijdingen zijn is een extra plan van aanpak luchtkwaliteit voor Bergen op Zoom niet nodig en heeft ondertekening van het akkoord geen meerwaarde.”

Lees ook: Bergse GroenLinks wil dat gemeente meedoet met Schone Lucht Akkoord