Bergen op Zoom

Bergen op Zoom gevuld met Plekken van Plezier

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Muziek, dans, beeldende kunst en theater worden in de gemeente Bergen op Zoom vermengt met de geschiedenis van monumenten. Het festival Kunsten in de Monumenten is op zaterdag 14 en zondag 15 september.

Kunsten in de Monumenten is de Bergse versie van de landelijke Open Monumentendagen. In dat weekend zijn er niet alleen veel monumenten open voor publiek die normaal gesloten zijn. Maar er is ook een festival met hedendaagse kunst, cultuur en geschiedenis in en bij die monumenten.

Plezier voor jong en oud

Het landelijke thema is dit jaar Plekken van Plezier, dus monumentale plekken waar mensen voor hun plezier naar toe gingen. Of nog steeds naar toe gaan. Het zijn afwisselende plekken: van riool tot kelder, van Vrederust tot Waterschans en van particuliere panden tot Popmonument. Kunsten in de Monumenten wil dat jong en oud op deze Plekken van Plezier genieten van het gebouw én van kunst en cultuur.

Van theater via kelder door het riool

Bij sommige monumenten zijn er gidsen die uitleg geven over de geschiedenis van de plek. In theater De Maagd gaat het over de verandering van kerk naar theater. Ook kun je een kijkje nemen achter de schermen, tijdens een rondleiding van theatertechnici. Riool de Grebbe is het oudste monument van Bergen op Zoom en brengt je onder de huizen van de stad. In een eeuwenoude kelder in de Blauwehandstraat is een mysterieuze tentoonstelling van Arsis.

Overal muziek

Er is ook veel muziek tijdens Kunsten in de Monumenten. Bijvoorbeeld in het Zwijnshoofd, Den Enghel en op Landgoed Mattemburgh. Of ga naar het Popmonument, een monument dat je op zo’n 20 verschillende plekken vindt met zo’n 40 optredens.

Spektakel op de Waterschans

De Waterschans is het terrein van een spektakelstuk. Er zijn demonstraties van de gevechten die gehouden zijn bij de belegeringen van Bergen op Zoom. Er is ook een kampement dat laat zien hoe het leven binnen het leger er uit zag in het jaar 1622. Voor dit spektakel werkt de Stichting Bezichtiging Monumenten samen met de Borgerij Berghen opden Zoom, de cavalerie van de Paardenhoeve en groepen die het leven uit die tijd uitbeelden.

Wandelen over Landgoed Vrederust

Op Landgoed Vrederust kun je een wandeling maken over het terrein en de beeldenroute bekijken. En leren over de geschiedenis van het landgoed. Ook veel gewone inwoners van de gemeente Bergen op Zoom zetten de deuren van hun monumenten open. Je herkent de deelnemers aan een speciale sleutel of aan de vlag van Open Monumentendag.

Openingstijden

De meeste monumenten zijn op zaterdag 14 september open tussen 10.00 en 17.00 uur. En op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. De festiviteiten in en rond de monumenten zijn steeds tussen 13.00 en 17.00 uur. Maar als je zeker wilt weten wanneer jouw favoriete monument open is, kijk dan op www.kunstenindemonumenten.nl voor het complete programma. De entree is overal gratis, behalve bij de optredens van het Popmonument.