Bergen op Zoom

Bergen op Zoom kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

De Bergse Soroptimisten - die zich inzetten om de rechten, positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren - trapten in 2019 de campagne Orange the World af

Redactie Redactie

Bij het oude Stadhuis op de Grote Markt in Bergen op Zoom is maandagavond de aftrap gegeven voor de campagne ‘Orange the World’. Tot 10 december worden het oude Stadhuis, theater De Maagd, de oude brug van het Ravelijn en de Gevangenpoort oranje verlicht.

Met de campagne ’Orange the World’ wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Eén op de drie vrouwen krijgt wel eens te maken met fysiek of seksueel geweld. Dat kan huiselijk geweld zijn, maar ook verkrachting of zelfs moord.

Onderzoek

In Nederland is geweld tegen vrouwen ook een probleem. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland met geweld te maken krijgt. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is mishandeld door een (ex-)partner en meer dan driekwart van de vrouwen en meisjes wordt wel eens seksueel geïntimideerd.

Soroptimisten

De actie in Bergen op Zoom is opgezet door de Soroptimisten. Dit is een internationale serviceorganisatie van vakvrouwen die zich inzet voor minder kansrijke vrouwen en kinderen over de hele wereld. De Bergse Soroptimisten hebben samen met de gemeente en iNQ Events ervoor gezorgd dat verschillende monumenten in Bergen op Zoom oranje kleuren voor de campagne ‘Orange the World’.