Bergen op Zoom

Bergen op Zoom krijgt flinke subsidie voor preventieve maatregelen jeugdcriminaliteit

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het Rijk geeft de gemeente Bergen op Zoom voor de komende drie jaar een subsidie van 1,5 miljoen euro. Dat is voor het landelijke programma Preventie en Gezag. Het doel van dit programma is voorkomen dat jongeren tot 27 jaar in de (georganiseerde en ondermijnende) jeugdcriminaliteit terechtkomen, of daar verder in afglijden.

Mevrouw Steenbergen, de directeur van het ministerie van Justitie en Veiligheid, bracht dinsdag 13 februari een bezoekje aan Bergen op Zoom. Ze vertelde dat Bergen op Zoom is uitgekozen om de komende drie jaar deel te nemen aan het landelijk programma Preventie en Gezag. De gemeente krijgt hiervoor 500-duizend euro per jaar. Roosendaal krijgt deze subsidie ook, maar deze gemeente krijgt in totaal drie miljoen.

Samen met partners als de politie en het Zorg- en Veiligheidshuis gaat de gemeente voor de uitvoering van het programma zorgen. Dit gaan ze de komende tijd samen vormgeven: op lokaal niveau en met lokale invulling. Het is de bedoeling om te starten in 2024. Het Rijk monitort deze activiteiten, en kijkt mee naar wat wél en wat niet werkt, en stuurt bij wanneer nodig.

Niet voor iedereen is een goede toekomst vanzelfsprekend.

Burgemeester Margo Mulder is blij met de financiële bijdrage. “Jongeren zijn onze toekomst, en verdienen een goede toekomst”, reageert ze. “Maar niet voor iedereen is een goede toekomst vanzelfsprekend. Voor sommigen liggen criminele verleidingen op de loer. Met dit programma willen we de weerbaarheid van die jongeren vergroten, en initiatieven ontplooien die voorkomen dat ze afglijden in de criminaliteit.”

Lees ook: Gemeente Roosendaal krijgt ruim 3 miljoen voor aanpak en preventie jeugdcriminaliteit