Bergen op Zoom

Bergen op Zoom moet aanbieden om vluchtelingenkinderen op te vangen

Foto: © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bergen op Zoom moet het rijk laten weten dat ze vluchtelingenkinderen wil opvangen. Dat vinden de PvdA, SP, GroenLinks en BSD. De partijen gaan hierover een motie indienen op de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 23 juni. D66 denkt er ook over om mee te doen aan de motie.

Vier partijen in de gemeenteraad van Bergen op Zoom willen dat de gemeente zich meer gaat inzetten voor vluchtelingenkinderen. PvdA, SP, GroenLinks en BSD gaan hierover een motie indienen op de komende gemeenteraadsvergadering. Ook D66 denkt erover om mee te doen.

De partijen willen dat Bergen op Zoom laat zien dat het een sociale stad is en dat “Bergen op Zoom een gastvrije, toegankelijke en inclusieve stad is waar iedereen zich thuis kan voelen,” zo schrijven ze in de motie.

Bergen op Zoom niet van plan iets te doen

De gemeente Bergen op Zoom liet deze week weten voorlopig niets te doen voor vluchtelingenkinderen. Het gaat om kinderen die zonder ouders in vluchtelingenkampen zitten, vooral in Griekenland. De rijksoverheid wil die kinderen nog niet binnenlaten. Maar steeds meer Nederlandse gemeenten verzetten zich daar tegen.

Die gemeenten zijn gaan samenwerken in de Coalition of the Willing. Dat zijn de gemeenten die al aan het rijk hebben laten weten graag vluchtelingenkinderen te willen opvangen. Bergen op Zoom is niet van plan zich daarbij aan te sluiten. De vier partijen willen dat volgende week alsnog voor elkaar krijgen.

Gemeenteraad moet er over stemmen

In de motie staat dat de gemeenteraad bereid is om een deel van deze groep kwetsbare kinderen op te vangen en dat Bergen op Zoom zich wil aansluiten bij de Coalition of the Willing. Ze vragen burgemeester en wethouders hierover contact op te nemen met de initiatiefnemers. Ook willen ze dat Bergen op Zoom het rijk laat weten, dat ze vindt dat Nederland de vluchtelingenkinderen moet binnenlaten.

PvdA, SP, GroenLinks en BSD zijn van plan de motie dinsdag in te dienen, tijdens de gemeenteraadsvergadering. D66 laat nog weten of ze hun namen ook onder de motie gaan zetten. Daarna is het aan de gemeenteraad. Het is nog niet duidelijk of er een meerderheid voor de motie zal stemmen.

Lees ook: Voorlopig geen Bergs welkom voor ouderloze vluchtelingenkinderen