Bergen op Zoom

Bergen op Zoom niet bereid Streekomroep ZuidWest te helpen

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Bergen op Zoom is vooralsnog niet bereid extra geld te geven aan Streekomroep ZuidWest. Dat zegt wethouder Annette Stinenbosch in haar antwoord op vragen van het CDA. “Ik wil wel praten met de gemeenten Roosendaal en Woensdrecht over de penibele situatie waarin de omroep zich momenteel bevindt en vinger aan de pols houden.”

CDA-raadslid Erik Verbogt stelde vorige maand vragen aan het college. Hij wilde weten of de gemeente Bergen op Zoom bereid was extra geld uit te trekken voor de streekomroep. Geld wat bedoeld is om een dagelijks streekjournaal uit te zenden, iets wat een streekomroep verplicht is. Maar het college van B&W van Bergen op Zoom ziet daar geen heil in. “Vooralsnog zijn wij niet bereid extra middelen vrij te maken. Wel vinden er momenteel afstemmingsgesprekken plaats met de gemeente Woensdrecht en de gemeente Roosendaal”, zegt wethouder Stinenbosch namens het college.

Extra middelen

De gemeenten Roosendaal en Woensdrecht zijn ook gevraagd de streekomroep te helpen. Beide gemeenten reageren positief op de plannen van de omroeporganisatie. “Indien uit onderzoek blijkt dat er extra middelen nodig zijn zal het college van de gemeente Roosendaal een voorstel doen om extra middelen vrij te maken”, aldus wethouder Toine Theunis in zijn antwoord op eerder gestelde vragen van het CDA in Roosendaal.

Teleurgesteld

Maarten van den Boom, directeur van Streekomroep ZuidWest, reageert teleurgesteld op de afwijzing van de gemeente Bergen op Zoom. “Wij zijn een publieke omroep, maar moeten zelf de broek ophouden. De NPO en Omroep Brabant worden wel met publiek geld gesubsidieerd. Dat gaat straks voor streekomroepen ook gebeuren, maar tot die tijd moeten we het zelf doen.”

Nu de gemeente Bergen op Zoom afhaakt, is het nog maar de vraag of Roosendaal en Woensdrecht een bijdrage willen leveren aan de streekomroep. “De gemeente Roosendaal wil best bijspringen, mits de andere gemeenten ook meedoen”, aldus Van den Boom. Ook de verhuis naar het Eventum, het pand waar Zoomvliet Studio, het Facilitair Bedrijf en Streekomroep ZuidWest onderdak krijgen, staat op losse schroeven. “We hebben er simpelweg geen geld voor.”

De fractie van CDA Bergen op Zoom is niet tevreden met de antwoorden van de wethouder en gaat zich beraden om aanvullende vragen te stellen.