Bergen op Zoom

Bergen op Zoom nodigt (oud-)militairen uit voor Vlaggenparade Koningsdag

Een eerdere editie van de Vlaggenparade, in 2019.

Han Verbeem Han Verbeem

Koningsdag gaat 27 april in Bergen op Zoom van start met de traditionele Vlaggenparade. Deze ceremonie heeft de afgelopen jaren aanzienlijk meer belangstelling getrokken van bezoekers. Normaal gesproken vindt de Vlaggenparade alleen plaats op terreinen van de Nederlandse Krijgsmacht, zo meldt de gemeente, maar bij wijze van uitzondering wordt deze nu buiten een kazerneterrein gehouden.

Militairen in actieve dienst, veteranen en voormalige militairen worden speciaal uitgenodigd om deel te nemen aan de Vlaggenparade. Het kledingvoorschrift voor militairen is DT2, en veteranen dienen het gebruikelijke uniform te dragen. De Vlaggenparade begint om 10.00 uur, waarbij deelnemers uiterlijk om 09.45 uur aanwezig moeten zijn op de Grote Markt.

Ceremonie

Tijdens de parade wordt de Nederlandse vlag gehesen, voorafgegaan door een korte militaire ceremonie. Verschillende groepen nemen deel aan deze plechtigheid, waaronder actief dienende militairen, het detachement Koninklijke Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht, oud-strijders/veteranen, voormalige militairen, Gilde Sint-Sebastiaan, Scouting en Borgerij Bergen op den Zoom. Harmonie Oranje Nassau zal zorgen voor de muzikale begeleiding van de Vlaggenparade.

Hofzaal

Aansluitend organiseert de gemeente in de Hofzaal van het Markiezenhof een feestelijke bijeenkomst, waar alle belangstellenden uit de gemeente van harte
welkom zijn. Deze duurt tot circa 12.00 uur. Burgemeester Margo Mulder  brengt een toast uit op het Koningspaar. Daarbij zijn ook gedecoreerden met een koninklijke onderscheiding aanwezig. Gedecoreerden uit Halsteren en Lepelstraat worden ’s morgens uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Oude Raadhuis van Halsteren.