Bergen op Zoom

Bergen op Zoom wordt strenger op handhaving coronaregels

Afbeelding: Pixabay / Cromaconceptovisual

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Vrijdag werd bekend dat Bergen op Zoom gemiddeld gezien het hoogste aantal coronabesmettingen van Nederland heeft momenteel. De burgemeester kondigt een dag later aan dat de maatregelen en controles daarop aangescherpt worden. De resultaten van de mobiele teststraat bij de Marokkaanse moskee geven extra reden tot zorg, meldt de gemeente.

Er zijn bij de tijdelijke testlocatie van de GGD 452 mensen gecontroleerd, waarvan er 50 besmet bleken. Dat aantal komt bovenop 54 gevallen die via andere kanalen werden ontdekt in de afgelopen week. Zowel aan de besmette mensen als huisgenoten is dringend verzocht twee weken in thuisisolatie te gaan. Die vraag krijgen ook degenen die via bron- en contactonderzoek achterhaald worden. Omdat er al veel besmettingen waren geconstateerd bij bezoekers van de Moskee El Feth, is door de GGD besloten daar een teststraat te plaatsen, meldt een gemeentelijk persbericht. Die heeft er twee dagen gestaan.

Strengere controles in horeca

Zaterdagochtend heeft de Bergse burgemeester Frank Petter overlegd met zijn crisisteam. Er zijn wat korte termijnmaatregelen besproken. Zo wordt supermarktmanagers gevraagd weer beter te letten op social distancing en het desinfecteren van winkelwagens en mandjes. Horeca kan rekenen op meer en strengere controle op het aantal aanwezigen en het opvolgen van de regels. Er volgen mogelijk nog meer maatregelen in de loop van de week.

Burgemeester spreekt van ‘forse waarschuwing’

Petter noemt het oplopende aantal besmettingen in Bergen op Zoom onrustbarend. Hij roept iedereen op zich te houden aan de regels. “Allereerst hoop ik uiteraard dat mensen die nu besmet zijn niet al te ziek worden van het virus en dat men volop meewerkt aan het bron- en contactonderzoek van de GGD. Daarnaast zie ik het aantal besmettingen vooral als een forse waarschuwing. Ik heb in de afgelopen weken gezien dat de aandacht voor de regels is verslapt. Zo houden met name jongeren nog maar weinig afstand. En dan loop je misschien zelf niet eens zoveel gevaar, maar je ouders of grootouders wellicht wel. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we niet opnieuw in een situatie komen dat ziekenhuizen vollopen en mensen sterven aan dit virus. Het is in ons aller belang.”