Bergen op Zoom

Bergen op Zoom zet poep­quad in tegen toe­nemende over­last honden­poep

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Op veel plaatsen neemt de overlast door hondenpoep toe. In Bergen op Zoom gaat afvalinzamelingsbedrijf Saver de drollen te lijf met een speciale poepquad. De overlast is een gevolg van de explosieve groei van het aantal viervoeters in onze provincie. Sinds begin 2020 zijn er 64.000 honden bijgekomen. Een aanzienlijk deel van de extra hondendrollen ligt dagelijks openlijk te stinken op stoepen en in plantsoenen.

De stijging van het aantal honden heeft alles te maken met de coronacrisis. Doordat we veel meer thuis doorbrachten, was er ook meer tijd voor een huisdier. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de RVO, houdt bij hoeveel honden er zijn geboren of geïmporteerd. Eind juni telde Brabant 272.493 honden. En die doen allemaal dagelijks hun behoefte.

Gemiddeld 125 kilo poep per hond per jaar

Gemiddeld heb je 125 kilo poep per hond per jaar. Voor de liefhebber: in Brabant opgeteld zo’n 34 miljoen kilo hondenpoep per jaar. Gewapend met speciale plastic zakjes droppen de meeste baasjes de uitwerpselen in de vuilnisbak. Maar veel wordt ook achtergelaten op straat.

Een rondje langs gemeenten in West-Brabant leert dat het aantal klachten over hondenpoep flink is gestegen, maar exacte cijfers zijn er niet. Afvalinzamelingsbedrijf Saver kan erover meepraten; ze hebben zelfs een speciale poepquad. Deze vierwielige motorfiets met industriële stofzuiger rijdt dagelijks door Bergen op Zoom. Bij elke drol stopt de quad om ‘m weg te zuigen.

Tegen de wind in rijden voor de stank

Poepmotor-bestuurder Cris van Bergen merkt duidelijk dat er meer hondenpoep op straat en in de plantsoenen ligt sinds de coronacrisis. “We kunnen wel merken dat mensen vaker een hondje uitlaten en dat meer mensen een hondje gekocht hebben,” vertelt hij aan Omroep Brabant. “Hierdoor zijn er dus inderdaad wel meer opruimwerkzaamheden nodig.” Maar fanatiek gaat hij telkens weer op drollenjacht. “Mijn credo is: houd Nederland en de schoentjes schoon, dan komt het allemaal dik in orde!”

Hondenuitlaters horen de drollen netjes op te ruimen. Maar dat gebeurt lang niet altijd. “Het gebeurt soms wel eens dat mensen even niet opletten en dat er toch iets blijft liggen wat ze niet weten,” vergoelijkt Van Bergen mild. “Ik heb geen idee hoe dat ‘t gebeurd, maar het is ‘r wel. En het is niet altijd even fijn.” Dat blijk ook wel wanneer hij de klep van de quad opent en er een flinke stank uit de container komt. “Daarom ben ik ook blij dat ik meestal wind-op rij,” lacht hij.

In het donker zijn de drollen moeilijk te vinden

Een vrouw komt langslopen met haar twee honden. De dieren zitten keurig aan de lijn en in haar hand houdt ze de plastic zakjes vast die ze nodig heeft om de hondenpoep op te rapen. Toch moet ook zij toegeven dat ze wel eens overslaat. “Ik doe het niet altijd, om eerlijk te zeggen,” vertelt ze een tikje schuldbewust. “Als het bijvoorbeeld heel erg donker is en de honden die gaan ergens zitten, dan wil ik er naartoe lopen om het op te ruimen. En dan kan ik het niet meer vinden. Dus vandaar dat ik zeg: niet altijd.”

Even verderop zet Van Bergen de grote stofzuigerslang weer over een hondendrol heen. Hij gaat op z’n gemak met de quad door heel Bergen op Zoom en blijft zo veel mogelijk hondenpoep opzuigen. “Beter opgeruimd en netjes opgepoetst, dan dat het ergens onder hangt waar het niet thuis hoort.”