Bergen op Zoom

Bergenaren bozer, ongeduldiger en gefrustreerder dan begin coronacrisis

Foto: © Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Inwoners van Bergen op Zoom zijn ongeduldiger, bozer en gefrustreerder dan aan het begin van de coronacrisis. Ook zijn ze kritischer over de corona-adviezen en houden ze zich er minder vaak aan. Dat blijkt uit een enquête onder 793 inwoners van de gemeente Bergen op Zoom. De groep ondervraagde inwoners is niet representatief voor de hele bevolking: er hebben weinig twintigers meegedaan en juist heel veel 50-plussers.

Inwoners van Bergen op Zoom lijken steeds meer moeite te hebben zich aan de coronamaatregelen te houden. Ze zijn ook ongeduldiger, bozer en gefrustreerder dan toen de coronacrisis net begon. Dat concludeert de gemeente Bergen op Zoom, nadat bijna 800 inwoners een vragenlijst hadden ingevuld. De enquetes zijn gehouden onder leden van het Burgerpanel en op Facebook.

Opvallende zaken in de resultaten

“De resultaten laten verschillende opvallende zaken zien,” laat de gemeente Bergen op Zoom weten. “De impact van het coronavirus op inwoners is nog steeds groot, maar de gevoelens van de inwoners zijn veranderd. Inwoners staan kritischer tegenover de adviezen en maatregelen. Hun gevoel is ook veranderd: er is meer ongeduld, boosheid en frustratie. Ze reageren wisselend op de versoepelingen.”

De gemeente heeft begin april voor het eerst een enquete gehouden, een zogenoemde impactmeting. In juni hebben ze dat nog een keer gedaan. De gemeente wil weten of mensen anders gaan aankijken tegen hun leven in de coronacrisis. De vragenlijst is gemaakt met behulp van het kennisinstituut het PON en de provincie Noord-Brabant. “In de vragenlijst komen de gevoelens, ervaringen, houding en het gedrag van inwoners aan bod. Ook konden inwoners tips geven aan de gemeente,” aldus Bergen op Zoom.

Weinig twintigers, veel 50-plussers

De resultaten van de enquete zijn niet representatief voor de hele bevolking van de gemeente Bergen op Zoom. De vragen zijn vooral beantwoord door 50-plussers. Terwijl er juist erg weinig twintigers hebben meegedaan aan het onderzoek. De vragenlijsten zijn verspreid onder leden van het Burgerpanel en op Facebook. Er hebben 557 panelleden antwoord gegeven en op Facebook hebben 236 mensen de vragenlijst ingevuld.

Er zijn duidelijke verschillen tussen de leden van het Burgerpanel en de Facebook-groep. Meer dan de helft van de panelleden voelt zich rustig, terwijl bijna de helft van de Facebook-deelnemers boos is. De groepen zijn wel allebei ongeveer even bezorgd: 46 procent bij het panel, 33 procent bij Facebook. Maar waar het panel zich machteloos voelt (22 procent), voelen de Facebook-gebruikers zich vooral gefrustreerd (42 procent). En die frustratie is opvallend hoger dan in april, toen maar 9 procent zich zo voelde.

Coronamaatregels vaker overtreden

De ondervraagden vertellen dat ze de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, minder goed uitvoeren. Dat is in alletwee de groepen zo. Maar de redenen die de ondervraagden daar voor geven, zijn wel weer heel verschillend. Het Burgerpanel zegt dat het niet lukt, dat anderen geen afstand houden en dat ze het vergeten. Maar de Facebook-gebruikers zeggen dat ze het er niet mee eens zijn, dat ze denken dat het geen zin heeft en dat ze gezond zijn.

De gemeente Bergen op Zoom heeft ook gevraagd hoe de ondervraagden reageren als ze zien dat anderen zich niet aan de coronaregels houden. Het Burgerpanel is dan verbaasd (59 procent), boos (46 procent) en zegt er iets van (33 procent). De Facebookgroep snapt het (53 procent), is verbaasd (25 procent) en zegt dat het hen niets uitmaakt (25 procent).

Versoepeling levert gemengde gevoelens op

De helft van het Burgerpanel vindt dat de versoepeling van de coronamaatregelen op tijd is gedaan. Een kwart vond het te vroeg, het andere kwart juist te laat. Bij de Facebookgroep ligt dat anders. Daar vindt 69 procent dat de maatregelen te laat versoepeld zijn. En maar 19 procent vond het op het juiste moment.

De gemeente Bergen op Zoom heeft een overzicht gemaakt met de belangrijkste resultaten van de enquete. Je vindt dat overzicht hieronder. Als je ook het complete rapport wilt over de vragenlijst, stuur dan een mail naar [email protected]. Je krijgt het rapport dan toegestuurd.