Bergen op Zoom

Bergenaren leggen fundering oude Zoombrug bloot

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Een groep Bergenaren heeft de fundering van de oude Zoombrug blootgelegd. De brug werd op 27 oktober 1944 door de Duitsers opgeblazen, de dag dat Bergen op Zoom werd bevrijd. Daarna is de brug nooit meer herbouwd. Vrijdag werd bij het fundament een plaquette onthuld die het verhaal vertelt van de brug.

Het blootleggen van het fundament van de oude Zoombrug is een idee van Bergenaar Paul Brooijmans. “Toen ik er lucht van kreeg dat de fundering nog intact was, heb ik het initiatief genomen om die weer zichtbaar te maken voor een ieder die het wil zien.”

Werkzaamheden

Brooijmans is met zes vrienden twee dagen bezig geweest om de restanten van de fundering in het zicht te krijgen. “In eerste instantie dachten wij het zand weg te kunnen halen met een schop en kruiwagen, maar dat bleek al heel snel niet te lukken.” Brooijmans liet zich niet uit het veld slaan en liet een graafmachine komen om het grove werk te doen. “Wij hebben vervolgens al het zand met kruiwagens afgevoerd.”

Plaquette 

Bij het fundament staat ook een plaquette waarop het verhaal van de brug wordt verteld. Brooijmans: “Daarop staat wanneer de brug gebouwd is en wanneer de brug is opgeblazen. Na het opblazen is een stukje verderop een noodbrugje aangelegd. In 1979 is de nieuwe brug aangelegd, zoals hij nu over de Zoom loopt.”

Wethouder Evert Weys had de eer om vrijdagochtend de plaquette te onthullen. Hij is onder de indruk van het werk wat Brooijmans heeft verzet. “Dat inwoners dit zelf op zich nemen om zo de verbondenheid met de historie van de stad zichtbaar te maken, dat vind ik echt fantastisch.” Een herbouw van de originele brug zit er volgens Weys niet meer in. “Ik denk dat je hier heel goed ziet wat voor sporen de oorlog heeft nagelaten in een lokale gemeenschap. Juist daarom moet het als symbool op deze manier bewaard blijven.”