Bergen op Zoom

Bergs college geeft groen licht voor woonstudio’s Brechterhoeflaan

Het toekomstige appartementencomplex aan de Brechterhoeflaan (Illustratie: Hopmans Wonen BoZ)

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse college gaat akkoord met de bouw van een wooncomplex van 24 appartementen op een particulier terrein aan de Brechterhoeflaan. Ondanks bezwaren van een aantal omwonenden meent het college dat er geen overlast te verwachten is. Bovendien voorzien de woonstudio’s in een behoefte: er is een woningtekort en aan kleinschalige appartementen. Het gaat om ‘middeldure’ huurwoningen in de vrije sector.

Het appartementencomplex bestaat uit een begane grondlaag, met daarboven twee verdiepingen waarbij de tweede verdieping de vorm heeft van een kap met dakkapellen. De uitstraling van het gebouw sluit daarmee aan bij de omgeving, aldus wethouders Pals en Van Aken. Elke bouwlaag heeft acht studio’s, vier aan elke zijde met een gangpad in het midden. De doelgroep bestaat uit kleinschalige huishoudens die in principe niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen, benadrukken de collegeleden. Tijdens de ter inzage legging van het ontwerpbesluit zijn in totaal 23 zienswijzen ingediend, wat in een aantal gevallen leidde tot aanpassingen van de bouwplannen.

Voorgeschiedenis

In 1970, bij de aanleg van de wijk Gageldonk-Oost, was het een parkeerterrein bij een discount-supermarkt. In deze super kwam later een garagebedrijf waarna er tientallen jaren auto’s op het terrein stonden geparkeerd. Zes jaar geleden waren er nog plannen voor een verblijf voor arbeidsmigranten; dit leidde tot hevige protesten uit de buurt. Vervolgens kwam Hopmans Wonen met een alternatief voorstel voor etagewoningen, als gevolg van een omgevingsdialoog. “De verhuur van de nieuwe woonstudio’s wordt in een latere fase van het bouwproject opengesteld”, aldus ontwikkelaar en toekomstig verhuurder Jorn Hopmans.