Bergen op Zoom

Bergs college haalt banden met Antwerpen aan: ‘We hebben veel gemeen’

Han Verbeem Han Verbeem

Bergen op Zoom wil de banden met Antwerpen aanhalen en daarom brengen de burgemeester en wethouders in september een werkbezoek naar de zuiderburen. Voor burgemeester Margo Mulder is het tegelijk een kennismaking met de Antwerpse bestuurders. Het is vooralsnog een oriënterend bezoek maar een verdere samenwerking ligt in het verschiet. “We hebben veel gemeen met Antwerpen”, benadrukt burgemeester Mulder.

Margo Mulder zoekt als nieuwe burgemeester nadrukkelijk de samenwerking met de buren. Bij haar installatie, ruim twee weken geleden, liet ze zich al ontvallen dat de band met Zeeland wat haar betreft hechter mag. “Bergen op Zoom is de stad waar Brabant Zeeland kust. En die kus moet méér zijn dan een vluchtige vakantieliefde”, zegt ze. De regionale samenwerking gaat richting Vlaanderen en de provincie Antwerpen. “Het is tenslotte een wereldstad en Bergen op Zoom is er economisch en cultureel sterk op aangewezen.”

Cultuurhistorie

Zo werken veel Bergenaren aan de andere kant van de grens en doen Bergse ondernemers goede zaken met de Vlamingen. Bergen op Zoom deelt met Antwerpen bovendien een gezamenlijke geschiedenis. “Antwerpse bouwmeesters van de familie Keldermans bouwden in de Middeleeuwen het Markiezenhof en de Bergse Sint Gertrudiskerk”, merkt de burgemeester op. “Destijds was er een sterke economische band vanwege de textielhandel.” De handelsschepen voeren via de Schelde, die destijds direct langs Bergen op Zoom stroomde, naar Engeland. Maar de Schelde verzandde en de huidige vrachtschepen gaan nu via de Westerschelde van en naar Antwerpen.

Strategische ligging

Of Bergen op Zoom opnieuw een Antwerpse handelspartner van betekenis zal worden, dat zal moeten blijken,. Wethouder Dominique Hopmans, met economie en bedrijvigheid in zijn portefeuille, heeft er alle vertrouwen in. “Bergen op Zoom ligt strategisch langs spoor en snelwegen, aan het Schelde-Rijnkanaal”, merkt hij op. De nieuwe containerterminal van BTT tilt de Markiezenstad naar het niveau van een serieuze binnenhaven. Hopmans merkt op dat UBQ, een belangrijke internationale producent van duurzame plastickorrels -gemaakt van huishoudelijk afval – de economische structuur van industriegebied Noordland/Theodorushaven versterkt. “Bergen op Zoom ontwikkelt zich naar een bedrijventerrein met meer watergebonden bedrijvigheid, evenals een plek voor circulaire en plantbased bedrijven als Protix en UBQ.”