Bergs college tilt aankoopbesluit V&D over jaarwisseling heen: tóch meer tijd
Wethouder Letty Demmers stelt de Bergse raad een maand uitstel voor.
De Bergse raad heeft meer tijd voor het aankoopvoorstel van de voormalige V&D-winkelruimte aan de Stationsstraat. Hoewel vorige week nog sprake was van een snelle keuze – de deal móest nog eind dit jaar rond zijn – is nu de druk van de ketel. Wethouder Letty Demmers krijgt enkele weken respijt van pandeigenaar BVR. De raadsleden gaan donderdagavond daarom wél in debat over de koopplannen maar nemen het uiteindelijke besluit pas in januari.
Het is een lastminute-actie van het college, pas om half zes ’s middags – kort vóór de raadsvergadering – verzendt het college de brief met het uitstelverzoek aan de raadsleden. “Maar wat gaat er nu veranderen, als we dit een maand uitstellen”, wil Selin Karar (GroenLinks-PvdA) weten. “En wat is er voor de BVR-groep nu veranderd dat er geen haast meer is”, merkt Sander Siebelink (CDA/V-BoZ) op. Demmers had pas deze middag de gelegenheid om de BVR-groep telefonisch te bereiken, legt ze de raadsleden uit, en dat mondde uit in een prettig gesprek. “Er zijn nog zoveel onduidelijkheden bij de raad, daar heeft de pandeigenaar begrip voor”, merkt ze op.
Investeren in mensen
Overigens heeft het college nog geen concreet plan voor de invulling van de ruimte – waarvoor een maatschappelijk-culturele bestemming is voorzien. Karar wil echter wél een duidelijk plan voor het huidige biebgebouw in ’t Vierkantje. “We willen wél weten waar we heengaan. We hebben immers veel tegenslagen gehad.” Eerst moet het college in gesprek met mogelijke maatschappelijke huurders, en een gedegen plan maken, pas dán kan de raad volgens het GroenLinks-raadslid een goed besluit nemen over de aankoop. “We willen investeren in mensen, en niet in stenen.”
Voorwaarden
De VVD wil met D66 en Lokaal Realisme wél voorwaarden aan de koop – zo zou er een huisartsenpost moeten komen. Ook willen de drie partijen het CKB overbrengen van de Stulemeijerlaan naar het vroegere V&D-pand. “Daarmee snijdt het mes aan twee kanten”, merkt Gertjan Huijsmans (VVD) op.
Geen doldwaas avontuur
Met het vertrek van Juliën Voets (Lokaal Realisme) uit de Bergse gemeenteraad, keert Maarten van ’t Hof donderdagavond terug in de gemeentepolitiek. Van ’t Hof neemt ook het fractievoorzitterschap over, en krijgt op zijn eerste werkdag met het V&D-debat gelijk een stevig dossier voor zijn kiezen. “We storten ons niet in doldwaze financiële avonturen. We kopen vastgoed dat waarde heeft”, zegt hij. “En zelfs als we doemdenken: als er geen invulling voor te vinden is, kunnen we er altijd nog woningen van maken.”
Berekend risico
Hij krijgt bijval uit mede-coalitiepartij D66. “Het is een slimme en financieel verantwoorde zet, en misschien wel de meest betaalbare zet om iets te doen op deze plek in de binnenstad”, zegt Ufuk Cuman (D66). “En ja, er zijn risico’s maar die zijn berekend.” Sander Siebelink ziet het echter niet zitten om de bibliotheek te verplaatsen uit de Kortemeestraat: “Dat is voor ons een no-go.” Het voorstel van VVD, CDA en D66 vindt hij “te vrijblijvend, een doekje tegen het bloeden.”
Tegenstanders
GBWP ziet een herhaling van het verleden – en verwijst net als Maikel de Bekker (BVB) naar de miljoenenstrop bij de aankoop van Nedalco in 2005. “Laten wij niet de fouten maken van toen”, zegt Arjan van der Weegen (GBWP). De BSD heeft veel moeite met alle geheimhouding rondom de taxatierapporten. “We voelen ons tot op het bot gekneveld”, reageert Louis van der Kallen. En Bergs Collectief verzet zich eveneens hevig tegen het plan. “We willen Bergen op Zoom behoeden”, zegt Souhail Soutou.