Bergen op Zoom

Bergs raadslid Souhail Soutou weg bij GBWP: ‘Dit zagen we niet aankomen’

Gemeenteraadslid Souhail Soutou vertrekt bij GWBP. (Foto gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse raadslid Souhail Soutou verlaat de fractie van GBWP. Dat heeft fractieleider Arjan van der Weegen woensdagmiddag bekendgemaakt. Soutou bevestigt zijn vertrek maar wil pas later inhoudelijk reageren. Hij is in 2014 met voorkeursstemmen gekozen in de gemeenteraad van Bergen op Zoom en in 2018 behaalde hij opnieuw met voorkeurstem een zetel in de raad. Met het vertrek van Soutou heeft GBWP nog vijf zetels in de Bergse raad. Het is de tweede zetel die de partij verliest door overstappers. Eerder vertrok Aydin Akkaya bij GBWP.

Bij de GBWP-fractie zou het nieuws “zijn ingeslagen als een bom”, zegt Van der Weegen in een eerste reactie. “We hadden dit echt niet zien aankomen. Souhail maakte tien jaar deel uit van onze fractie en we hebben hem altijd gesteund.” Van der Weegen noemt het vertrek “extra pijnlijk omdat nu ook een hardwerkend burgerlid moet vertrekken. ” Want de partij heeft recht op evenveel burgerleden als het aantal raadsleden.

Opgezegd per mail

Van der Weegen is vanmorgen per e-mail van het vertrek op de hoogte gesteld. “Ik kreeg maandagavond laat een mailje van Souhail, waaruit ik opmaakte dat hij zich niet meer bij ons thuis voelt.” Vervolgens zou de GBWP-voorman hem hebben opgebeld voor voor verdere uitleg. “Daarbij kreeg ik te horen dat hij zich wilde aansluiten bij een andere partij.” Volgens Van der Weegen zou hij het vertrekkende raadslid al gesproken hebben met één van de coalitiepartijen.

Afwezigheid

Souhail Soutou heeft al enige tijd geen commissie- en raadsvergaderingen meer bijgewoond. “Vanaf de verkiezingen tot heden is Souhail vaak afwezig geweest, zowel in de raadzaal als bij de fractie overleggen”, aldus Van der Weegen. “Wij hebben hem alle ruimte gegeven en hebben dan ook zwaar teleurgesteld kennis genomen van zijn eenzijdig en voor ons volkomen onverwachts genomen besluit om GBWP te verlaten.” Volgens Van der Weegen is het vertrek van Souhail Soutou definitief, de burgemeester zou ook op de hoogte zijn gebracht. De fractievoorzitter heeft eerst zijn fractie en vervolgens de media op de hoogte gesteld.