Bergen op Zoom

Bergse apotheek gooit maandelijks 1800 liter aan medicatie weg: ‘Doodzonde!’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Acht tweehonderdlitervaten en vier zestiglitervaten. Dat haalt Saver maandelijks op aan teruggebrachte medicatie bij serviceapotheken De Grebbe en De Poort in Bergen op Zoom. Deze nog bruikbare medicatie wordt vernietigd, vanwege regelgeving en kwaliteitswaarborging. “Hoogwaardige, levensreddende producten worden weggegooid,” aldus farmaceutisch consulent Hanneke van Andel-van Diepeningen.

Hanneke is daarom één van de 6.800 ondertekenaars van een landelijke petitie. Ze roept de overheid daarmee op om ervoor te zorgen dat teruggebrachte medicatie gebruikt kan worden.

Vertienvoudigd

Duizenden kilo’s bruikbare medicijnen worden wekelijks weggegooid, in heel Nederland. Dat komt neer op ruim honderd miljoen euro aan medicatie, per jaar. Het afval bij de Bergse apotheken De Grebbe en De Poort vertienvoudigde zelfs afgelopen jaar, ten opzichte van vorig jaar.

Kwaliteit gewaarborgd

De serviceapotheek van Hanneke geeft vanaf volgende maand ongebruikte hulp- en verbandmiddelen wel een tweede leven. Dat zijn gesealde materialen, die verder geen kwaliteitseisen hebben. “Dat kan geen kwaad.”

Farmaceutisch consulent Hanneke van Andel-van Diepeningen in serviceapotheek De Poort in Bergen op Zoom

Voor medicatie is dat anders. ‘Het argument om deze verspilling te rechtvaardigen is dat de kwaliteit van de medicatie niet gewaarborgd kan worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt’, aldus petitionaris en huisarts Walter Schrader.

Er wordt daarom gepleit om enkel ongeopende, houdbare medicatie zonder bijzondere bewaarcondities in te laten zamelen door artsen en apothekers. Het gaat dan onder andere om chronische medicatie voor hart- en vaatziekten, bloeddrukmedicatie en cholesterolverlagers. “Je kunt er vanuit gaan dat de kwaliteit gewaarborgd blijft,” concludeert Hanneke.

Actieplan

Ze noemt het nu een doodzonde dat er zoveel medicatie wordt weggegooid. Ze hoopt daarom op meer bewustwording, bij zowel artsen, patiënten als de overheid. Volgens de Bergse farmaceut moet medicatie niet klakkeloos voor drie maanden of een jaar worden voorgeschreven. “Er is meer zorg op maat nodig.”

Onlangs kreeg de minister van Volksgezondheid al een actieplan aangeboden van Tweede Kamerleden van het CDA, om het geneesmiddelengebruik op een verantwoorde manier terug te dringen en verspilling tegen te gaan. Hanneke is stellig: “Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen!”