Bergen op Zoom

Bergse binnenstad vol vuilnisbakken niet voor de leut

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Zoals overal blijft ook in Bergen op Zoom het vieren van carnaval, of Vastenavend zo dat hier heet, beperkt tot de huiskamers. Bezoekers van de binnenstad keken maar vreemd op toen vandaag bleek dat de extra vuilnisbakken die dan worden geplaatst er ook dit jaar ‘gewoon’ staan. Het blijkt toch een reden te hebben en die is iets minder vrolijk…

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Normaal gesproken staan die losse vuilnisbakken er vooral zodat mensen de plastic wegwerpglazen en verpakkingen van etenswaren netjes weg kunnen gooien. Zelfs de oude fontein op het Zuivelpleintje is helemaal afgetimmerd als voorzorgsmaatregel. Andere jaren gebeurt dat vooral om het antieke ornament te beschermen tegen al te enthousiaste feestgangers. Deze keer is het omdat er toch nog rekening gehouden wordt met mogelijke relschoppers.

Zekere voor het onzekere

Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf vertelt dat de kunststof vuilnisbakken er om dezelfde reden staan. Nog altijd bestaat het risico van ongewenste bezoekers in het centrum. Relschoppers die alles slopen wat los en vast zit. Daarom zijn de big belly vuilnisbakken tijdelijk weggehaald en deze losse bakken er voor in de plaats gezet. Aan kettingen, in de hoop dat dat volstaat. Vooral te hopen valt dat het meevalt en rellen uitblijven maar de gemeente wil er wel op voorbereid zijn.