Bergen op Zoom

Bergse Bouwsels houdt ontwerpwedstrijd voor vastenavendoptocht

Foto: © Kees Dorsman | Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Een nieuw comité, het comité Bergse Bouwsels, houdt een teken- en ontwerpwedstrijd voor de vastenavend in Bergen op Zoom. Het thema: ’t Is voor d’n Optocht!. Bergse Bouwsels roept iedereen op om een figuur, groep of wagen te ontwerpen voor de carnavalsoptocht. En het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt, als je idee maar in het echt uitgevoerd zou kunnen worden.

Door: Bianca van Vugt

Het comité Bergse Bouwsels houdt een teken- en ontwerpwedstrijd voor de grote carnavalsoptocht in Bergen op Zoom. Het thema van de wedstrijd is dan ook: ’t Is voor d’n Optocht!. “Vastenavend is niet alleen een feest van leut, maar ook een feest waarin iedereen zich creatief kan uitleven,” aldus het comité. “En dat mag gezien worden!”

Nieuw comité met liefde voor d’n Optocht

De Bergse Bouwsels is een nieuw comité. Het is een groep Bergenaren die dol is op de Vastenavend en vooral op de grote optocht: bouwers, deelnemers en organisatoren. Ze werken samen om voor de Vastenavend van 2021 een tekenwedstrijd te houden en een bouwersexpositie in te richten.

En zo lijkt het carnavalsvirus toch sterker te zijn dan het coronavirus, want overal wordt er nog steeds zo veel mogelijk geprobeerd het leutfeest overeind te houden. Het is spannend hoe carnaval er dit voorjaar uit gaat zien. De kans dat er nog grote wagens gebouwd kunnen worden voor alle optochten, wordt steeds kleiner. Maar de traditie van het leutfeest is sterk.

Beoordeling door de optochtjury

Het comité Bergse Bouwsels roept iedereen op om mee te doen aan de teken- en ontwerpwedstrijd. Het maakt niet uit of je een beroepskunstenaar bent, of dat je voor het eerst iets gaat ontwerpen. De Bergse Bouwsels vraagt je om een onderdeel, een figuur, een groep, of een wagen voor de optocht te ontwerpen. “Kun jij de maatschappij een spiegel voorhouden? Doordachte woordgrappen in beeld plaatsen? Een dubbele laag aanbrengen? Hoe origineler hoe beter,” aldus het comité.

De Bergse Bouwsels ziet wel het liefste onderwerpen die met Bergen op Zoom te maken hebben. Zoals het motto van 2021 ‘Me bloeie wir op!’, de komst van de nieuwe Prins Wannes III, of de gemeentelijke politieke problemen. “Je mag er natuurlijk een heel eigen draai aan geven,” legt het comité uit. “Als het maar een ontwerp is dat eventueel uitgevoerd zou kunnen worden of aan Optocht mee zou kunnen doen. Bij beoordeling door de optochtjury zal daar ook naar gekeken worden.”

Inschrijven per mail

Je kunt je inschrijven voor de teken- en ontwerpwedstrijd door je naam, leeftijd en idee te mailen naar [email protected]. De ontwerpen moeten worden ingeleverd op zaterdag 30 januari. Op de Facebook-pagina van de Bergse Bouwsels kun je meer informatie vinden over de wedstrijd.