Bergse cafébazen roepen op: ‘Laat die bekers niet zwerven!’

Er moet gerecycled worden, of hergebruikt. En daar heeft ook de feestvierder een grote rol in. Daarom roepen Bergse cafébazen nu al op: ‘Laat die bekers niet zwerven!’
In Bergen op Zoom wordt er momenteel druk overlegd over de invoering van een variant op het statiegeldsysteem, voor het gebruik én inleveren van bekers bij evenementen. Denk aan JazzBoZ, een Krabbenfoor, maar ook de Vastenavend. Er gelden al enige tijd nieuwe regels voor het gebruik van plastic. Er moet gerecycled worden, of hergebruikt. En daar heeft ook de feestvierder een grote rol in. Daarom roepen Bergse cafébazen nu al op: ‘Laat die bekers niet zwerven!’
Een werkgroep, bestaande uit een aantal horecamensen en vertegenwoordigers van verschillende evenementen, is zich vorig jaar al gaan buigen over wat voor Bergen op Zoom de beste oplossing zou zijn, vertellen Nancy van der Sande en Niek Bruijs van café De Kaai, samen met Kelly Kloosterman van O’Carolans Irish Pub. De keuze is gevallen op het blijven gebruiken van softcups, het type beker dat in de meeste cafés al wordt gebruikt bij evenementen. Hier gingen onder meer gesprekken aan vooraf met ervaringsdeskundige horeca-eigenaren uit gemeenten die al met verschillende soorten bekers werkten.
Géén statiegeld, wel een euro
Voor de festivalganger is het een bekend systeem en ook in Bergen op Zoom zal men moeten gaan wennen aan het gegeven dat er binnenkort betaald dient te worden voor de eerste beker. Die ‘kost’ dan een euro. Koop je weer een consumptie, dan lever je de gebruikte beker in en krijg je een volle terug. Lever je ’m alleen in, dan krijg je een muntje. Dat is vervolgens bij alle horeca in de binnenstad weer te gebruiken, bij ieder evenement waarbij plastic bekers worden gebruikt. De muntjes zijn niet in te leveren voor geld, dus het is zaak ze goed te bewaren voor een volgende keer.
Pilot
In principe geldt die nieuwe verplichting alleen voor buitenbars, overigens. Het is met name bedoeld om zwerfafval te reduceren. Tijdens de festiviteiten rondom Koningsdag en JazzBoZ wordt het systeem getest. Als pilot, benadrukken de uitbaters van De Kaai en de Ierse pub. Het kan dus nog zo zijn dat er alsnog voor hardcups gekozen gaat worden. Dat is echter een veel prijzigere aangelegenheid voor ondernemers. Het uitspoelen van die bekers en verwante werkzaamheden vragen behoorlijk wat extra inzet van personeel. En ook dan zou er een bijdrage voor de beker gelden.
Samenwerking met gemeente
De invoer van het systeem gaat vooralsnog niet zonder slag of stoot. Eigenlijk loopt Bergen op Zoom al achter op veel andere gemeenten. In bijvoorbeeld Roosendaal wordt al even met een vergelijkbaar systeem gewerkt en in de praktijk wennen bezoekers er vrij snel aan, is daar althans de ervaring van ondernemers. Punt van ergernis is volgens de Bergse uitbaters met name de samenwerking met de gemeente, of het gebrek daaraan.
Het adviesbureau Green Leisure is door de gemeente ingezet om de overgang naar duurzamer werken te begeleiden, maar dat betekent niet dat alles soepel verloopt. De verwachtingen die de horeca had over de hulp van de gemeente, worden volgens Nancy, Niek en Kelly niet waargemaakt. Er was bijvoorbeeld gevraagd om containers, voor het vereenvoudigen van inzamelen op straat. Maar ook om communicatie. Het idee was om al tijdens de huidige Vastenavendperiode te wijzen op het belang van die bekers netjes inleveren. Uit drie monden klinkt: “We willen de stad schoon houden. De gemeente toch ook?”
Verwachtingen liepen blijkbaar uiteen
De containers kwamen niet. Dat ziet de gemeente als een verantwoordelijkheid van de ondernemers, laat een woordvoerder weten. Ook was niet duidelijk dat er werd verwacht dat de gemeente nu al actief zou gaan wijzen op het belang van plastic netjes opruimen en het niet zomaar op straat gooien. Volgens de communicatieadviseur liepen de verwachtingen daarover blijkbaar uiteen. Als er echter een gezamenlijke oproep van de Bergse horeca komt, wil de gemeente die echter zeker delen, is de belofte.
De oproep:
En die oproep is er, niet alleen namens Nancy en Niek van De Kaai en Kelly van O’Carolans. Ze spreken namens alle horeca van de binnenstad en vragen de Vastenavendvierders: Gooi die bekers niet op straat, maar in de daarvoor bestemde bakken. Of lever ze in aan de bar.