Bergen op Zoom

Bergse erepenning voor burgemeester Frank Petter bij afscheid

Han Verbeem Han Verbeem

Burgemeester Frank Petter heeft donderdag bij zijn afscheid de erepenning van de gemeente Bergen op Zoom ontvangen. Plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter Gertjan Huismans overhandigde de vertrekkend burgervader de zilveren legpenning. Het was niet het enige eremetaal dat Petter ten deel viel: van zijn Roosendaalse collega Han van Midden kreeg hij een gouden plaat, toegekend vanwege hun gezamenlijke carnavalsnummer.

Na tien jaar burgemeesterschap heeft Frank Petter donderdagmiddag 29 juni -op zijn verjaardag- officieel zijn ambtsketen naast zich neergelegd. Eerder die middag was in de Hofzaal van het Markiezenhof een minisymposium over ‘borg staan in een verwarrende wereld’.  Twee hoogleraren, prof dr Gabriël van den Brink en prof  dr Govert Buijs, gaven daarbij lezingen – afgewisseld met harpmuziek – waaronder het Merck toch hoe Sterck.

Overvolle zaal

Voor de afsluitende raadsvergadering liep de publieke tribune overvol, een groot aantal genodigden moest plaatsnemen in de hal van het stadhuis. Via beeldschermen konden ze toch het afscheid volgen. Namens de Bergse raadsleden kreeg Petter nog een boek uit 1750, van de Zweedse vestigbouwkundige Jacob Eggers. Daarna volgden toespraken van Marjolein van der Meer Mohr, namens de kring van burgemeesters, en van Han van Midden.

Onder druk

Vervolgens kwam Petter zelf aan het woord en blikte terug op zijn ambtsperiode. Hij moest onder meer constateren dat de samenleving in die tijd is verruwd. Gemeentebestuurders zijn steeds vaker slachtoffer van bedreigingen op social media en komt de veiligheid van publieke taken onder druk te staan – zo  constateert Petter. “Ik heb de angst in de ogen gezien van collegeleden en raadsleden”, sprak hij de zaal toe. “En op sommige momenten, als ik in de spiegel keek, zag ik die angst ook.”

Zingen

Na een geëmotioneerd dankwoord aan zijn echtgenote Elma, die hem al die jaren door dik en dun heeft bijgestaan, sloot hij de raadsbijeenkomst af met een vrolijke noot – zingend met een Bergs lied over zijn voorliefde voor het Krabbegat. “Als je het niet kan zeggen, zing het dan”, merkte Petter lachend op. Vervolgens gingen Frank en Elma Petter, samen met hun aanwezige kinderen en de genodigden in de zaal, richting het Markiezenhof voor de afscheidsreceptie in de Franse Tuin.  Vanaf de Grote Binnenplaats stond een lange rij wachtenden om de vertrekkend burgemeester persoonlijk te bedanken.

De komende dagen moet Bergen op Zoom het even zonder burgemeester doen, tot woensdag 5 juli. Dan is de beëdiging van Margo Mulder, als opvolger van Frank Petter.