Bergen op Zoom

Bergse jongerenraad roept jongeren op te gaan stemmen

Maarten Elst Maarten Elst

Maar liefst eenderde van de jongeren heeft tijdens de vorige tweedekamerverkiezingen zijn stem niet laten horen. Dat kan stukken beter, zo vindt de Bergse jongerenraad. Via verschillende manieren probeerden ze de afgelopen weken hun leeftijdsgenoten naar de stembus te lokken. Met onder meer een actie op sociale media en door te flyeren op scholen hoopt de raad dat dit jaar meer dan tweederde van de jongeren de weg naar de stembus weten te vinden.

Zelf mag Ruben Bals, penningmeester van de Bergse jongerenraad, nog geen stem uitbrengen. De 17-jarige Bergenaar vindt het wel belangrijk dat jongeren toch de weg naar de stembus weten te vinden. ,,Wij hebben gezien dat tijdens de vorige verkiezingen eenderde van de kiezers die mogen stemmen niet gestemd hebben. Wij vinden dat ze naar de stembus moeten gaan om hun stem te laten horen. Daarvoor hebben wij flyers opgehangen op scholen en dagelijks op ons Instagramaccount een van de politieke partijen uitgelegd”, aldus Bals.

Ver-van-mijn-bed-show

Klimaat, huisvesting, veel jongeren bestempelen de verkiezingen door zulke complexe onderwerpen als een ver-van-mijn-bed-show. Toch gaat een groot deel over hen, zo beweert Bals. ,,Jongeren zijn de toekomst, zij moeten kunnen meebepalen hoe zij het klimaatbeleid of de woningmarkt zien. Maar ook onderwijs is heel belangrijk. Verschillende politieke partijen hebben verschillende visies hierover. Op ons Instagramaccount gaan we graag met jongeren in gesprek hierover om ze te informeren”, vervolgt de Bergse penningmeester.

Dagelijks telden de leden van de jongerenraad af naar de dag dat er gestemd kan worden door jongeren. Per politieke partijen heeft de raad vijf hoofdthema’s behandeld die belangrijk zijn voor jongeren en eventueel van doorslaggevende waarde kunnen zijn voor het uitbrengen van hun stem. Op scholen is er eveneens geflyerd om jongeren aan te wakkeren hun stem te laten horen. Op de flyer verwijst de raad door naar de website van ‘Wat vind jij belangrijk‘.

Stemlocaties

Stemmen kan binnen de gemeente Bergen op Zoom op maar liefst 35 plaatsen. Op woensdag 17 maart kan er vanaf 7:30 uur gestemd worden bij Ontmoetingcentrum De Korenaere, De Ontmoetingskerk, Stichting Facilitair Bedrijf, Stadskantoor, Ontmoetingcentrum Het Fort, Gymnasium Juvenaat, Sint Gertrudiskerk, Emmauskerk, Wijkcentrum de Moerkens, Residentie Meilust, Sporthal Tuinwijk, Curio MBO Rooseveltlaan, Ontmoetingcentrum De Kastanje, Curio MBO Nobellaan, Bergse Plaat, Gymzaal Burgemeester Blomlaan, Sporthal Gageldon, Party Centrum Rozenoord, voetbalvereniging FC Bergen, Ontmoetingcentrum Het Zonneplein, Ontmoetingcentrum Het Hoofdkwartier, Zalencentrum De Raayberg, Basisschool De Kreek, Sporthal De Boulevard, De Wittenhorst, De Zeeland, Foyer Sporthal Kannebuis, tennisvereniging HTV, Intratuin Halsteren, SKW ‘t Weike, voetbalvereniging VVC’68, De Toermalijn en Sporthal de Kannebuis.

Bij het Eventum aan de Dr. Ir. Van Veenweg is dit jaar een drive through. Stemgerechtigden kunnen hier individueel met de auto door een stemstraat rijden en hun stem uitbrengen. Stemmen kan tot woensdag 17 maart klokslag 21 uur.