Bergen op Zoom

Bergse Leutneutbon vanwege corona twee maanden langer geldig

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De Bergse Leutneutbon is een officieel betaalmiddel. Een soort tegoedbon eigenlijk met een beperkte geldigheidsdatum. Normaal gesproken kun je deze uiterlijk tot en met 31 augustus gebruiken. Dit jaar is die termijn wat verlengd.

De bon is meer dan een leutig betaalmiddel, decennia geleden speciaal bedacht door een paar cafébazen om het afrekenen van consumpties tijdens de Bergse Vastenavend eenvoudiger te maken. Het waardepapier wordt gedrukt bij Koninklijke Joh. Enschedé, waar ook bijvoorbeeld eurobiljetten, postzegels en andere waardepapieren van de persen rollen. Jaarlijks staat er ook een ander ‘kunstwerkje’ op, dat verwijst naar het motto van dat jaar en altijd door lokale kunstenaars of ontwerpers is gemaakt.

Waarde

Over de waarde van de bon valt niet te twisten. Er staat exact op wat ie per stuk kost en dus letterlijk gezien waard is. Wel is er geregeld discussie over prijsverhogingen, zowel intern bij de onderlinge caféhouders als bij de Bergenaren. Sommigen vinden de prijzen voor een ‘pilske’ wel erg hoog worden, anderen wijzen er juist op dat in het Krabbegat verhoudingsgewijs nog weinig wordt gevraagd, ten opzichte van andere steden. Ook snapt niet iedereen dat je na de Vastenavend soms moet bijbetalen wanneer je een consumptie afrekenen wil met een ‘bonneke’. Wat op zich mag, als die drankjes dan meer kosten. Nogmaals, het waardebedrag van de de bon ligt vast.

Dit jaar langer geldig

Normaal gesproken zijn de bonnen geldig van het moment van uitgifte (vlak voor het Neuzebal) tot en met 31 augustus. Omdat veel mensen tijdens de corona-lockdown ze niet uit konden geven, heeft het comité dat zich ontfermt over de gang van zaken rondom de Leutneutbon nu besloten dat dit twee maanden wordt verlengd. Oftewel, het Bergse betaalmiddel is deze keer geldig tot en met 31 oktober 2020. Proost!