Bergen op Zoom

Bergse najaarskermis dit jaar op stadspark Kijk in de Pot

Laura Vermunt Laura Vermunt

De najaarskermis van Bergen op Zoom vindt dit jaar plaats op stadspark Kijk in de Pot. Normaal staat de kermis op de Grote Markt, waar de terrassen dan plaatsmaken voor de attracties. Organisator Frank Vale zag hoe de discussie opliep in Roosendaal. Dit wilde hij niet voor Bergse horecaondernemers. “De horeca had dit jaar al niet al het geluk van de wereld door de weersomstandigheden deze zomer. Wij wijken gewoon nog een keer uit.”

In de herfstvakantie van 22 oktober tot en met 31 oktober staan er ongeveer 25 attracties op het grasveld van Kijk in de Pot. Vale is niet bang dat de locatie invloed heeft op de bezoekersaantallen. “Mensen zijn weer toe aan leuke dingen.” Op de kermis, die in juli op de Boulevard plaatsvond, was het volgens hem ‘heel erg druk’. Hij lijkt dan ook niet te twijfelen of het publiek zijn weg naar het stadspark wel weet te vinden dit najaar.

En ook corona hoeft volgens Vale geen belemmering te zijn. “Indien de versoepelingen niet doorgaan, plaatsen we er een hek omheen net als in juli. Met klem kan ik zeggen dat de kermis doorgaat.”

De Roosendalers zijn nu ook hier op de kermis te vinden

Met trots vertelt de kermisondernemer een anekdote van ongeveer vijf jaar geleden. Toen dreigde de stekker uit de Bergse kermis getrokken te worden. Er kwam te weinig publiek op af, terwijl de Bergenaren wel de kermis in Roosendaal bezochten. Maar nu, enkele jaren en vernieuwingen later, loopt het beter dan ooit. “De Roosendalers zijn nu ook hier op de kermis te vinden, in plaats van alleen maar andersom.”

Volgend jaar staat de kermis weer op de Grote Markt. Evenementen horen volgens Vale daar ook thuis. “Je wilt toch geen dooie binnenstad.” Hij is van mening dat evenementen en de horeca elkaar juist versterken. Zo kan Bergen op Zoom, als het aan hem ligt, weer rekenen op de ijsbaan deze winter. “De vergunning is al aangevraagd.”

Lees ook: Bergse zomerkermis aan de Boulevard een schot in de roos!