Bergen op Zoom

Bergse raad unaniem tegen spreektijden voor college

Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

In de Bergse gemeenteraad zijn raadsleden en commissieleden gebonden aan spreektijden. Een voorstel van BVB  -ingediend door 50Plus/Groep Akkaya-  om ook het college van burgemeester en wethouders aan banden te leggen, heeft het donderdag niet gehaald in de raad en is unaniem verworpen. Een unicum in de Bergse raadshistorie.

De coalitiepartijen dienen een tegenovergesteld voorstel in, dat het wél haalt in de raad. “We zijn tégen een verplichte spreektijd voor collegeleden”, zegt Jim Bernaards (VVD). Want de burgemeester en wethouders hebben immers geen voorbereidingstijd om de betogen te schrijven. Ufuk Cuman (D66) sluit zich bij deze woorden aan.

Plaatsvervangend

Aydin Akkaya verdedigt de motie van de BVB-fractie, omdat deze partij donderdag zelf niet aanwezig is in de raad: “Het moet óók voor collegeleden mogelijk zijn binnen vastgestelde tijden te kunnen spreken”, merkt Akkaya plaatsvervangend op. Demonstratief laat hij dertig seconden van zijn eigen spreektijd van twee minuten onbenut en stemt overigens tégen het BVB-amendement.

Geen doel op zich

Louis van der Kallen (BSD) is nooit enthousiast over spreektijden. Daarom heeft hij moeite met het ingediende amendement van BVB en 50Plus/Groep Akkaya: het college reguleren om het efficiënt verloop van de vergadering te krijgen. “Maar efficiency is geen doel, maar een democratisch verloop van de vergadering”, zegt hij. Hij kan het voorstel niet steunen.

Voorzitters

Oppositiepartij GBWP heeft moeite met beide amendementen. Want een werkgroep heeft wekenlang vergaderd om de nieuwe vergaderregels vast te stellen, zegt woordvoerder Paul Schut. “Waarom regulering? Voorzitters zijn goed in staat de vergaderingen te leiden.” Ook Lijst Linssen voelt er weinig voor debatten aan banden te leggen. De nieuwe, gewijzigde verordening is met één tegenstem van Lijst Linssen aangenomen.