Bergen op Zoom

Bergse reuzen lopen komend weekend door Sant Climent de Llobregat

Voorzitter Job de Bont helpt zelf ook mee bij het op weg helpen van de Bergse Stadsreuzen.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Hitte of niet, deze week reizen de Bergse stadsreuzen door Europa, op weg naar Catalonië. Komend weekend trekt er door Sant Climent de Llobregat aldaar een reuzenstoet en daar gaat het gezelschap uit de Markiezenstad zaterdag aan deelnemen.

In Sant Climent de Llobregat wonen ze niet in Spanje, vinden de meeste inwoners. De gemeente maakt deel uit van Catalonië en daar zijn ze nogal autonoom ingesteld. Misschien is dat chauvinisme wel één van de dingen die men er deelt met Bergen op Zoom. Het is in ieder geval niet de eerste keer dat de Bergse stadsreuzen door deze wijnstreek lopen, al was het in 1992 in een andere gemeente.

‘Fiere reuzen’

Job de Bont is tegenwoordig voorzitter van de stichting die de activiteiten rondom de stadsreuzen van Bergen op Zoom organiseert. Het grootse gezelschap bestaat uit Jan metten Lippen, zijn gemalin Trui van de Toren en hun kinderen Toontje en Marieke. “Fiere reuzen uit een bruisende, bourgondische stad in Nederlands Brabant. Met hun indrukwekkende gestalten vullen zij de straten met een kleurige voornaamheid.” Zo omschrijft de website de verschijning van het uit de kluiten gewassen gezin.

In 1987 is de organisatie begonnen met de reuzen, vanwege het 700-jarig bestaan van Bergen op Zoom. Toen waren er nog alleen Jan en Trui. De kinderen zijn, zoals dat meestal gaat, later gekomen. Inmiddels is het gezelschap al op heel wat plaatsen geweest, in Zuid-Nederland, België en Noord-Frankrijk. En nu dus voor de tweede keer naar Catalonië. Job vertelt: “We gaan er met 50 mensen heen, van pas 11 tot 68 jaar. Een aantal is al onderweg met campers en zo, de rest stapt vrijdag op het vliegtuig en slaapt in Barcelona. Dat ligt vlak bij Sant Climent de Llobregat.

Wie de jeugd heeft…

De voorzitter is blij met het feit dat ook jonge mensen zich aangetrokken voelen tot de reuzenclub. Dat is volgens hem vrij uniek. “Andere gezelschappen vragen geregeld hoe we dat doen.” Hij denkt dat het deels ligt aan de Vastenavond- en bouwcultuur hier maar zeker ook aan de gezinsactiviteiten die deze stichting organiseert. Zo worden nieuwe generaties vanzelf meegenomen. Bovendien heeft het deelnemen aan de reuzenactiviteiten veel te bieden. “We maken veel leuke en mooie momenten mee. Het gaat er vaak gezellig en Bourgondisch aan toe.”

Hard werken maar dat wordt beloond

Ondanks al die leut neemt de organisatie het deelnemen aan stoeten wel oprecht serieus, meldt Job. “We besteden veel aandacht aan onze uitstraling. Zowel de reuzen als de mensen die meelopen zien er van top tot teen verzorgd uit.” Het is best hard werken, lopen met zo’n pop van 65 kilo op de schouders, geeft hij toe. Maar je krijgt er veel voor terug; blije gezichten en volop applaus. Er lopen acht dragers mee in een stoet en vaak wordt al om de 100 meter gewisseld, zeker bij warm weer.

Fanatiek!

Job vertelt dat de Bergse reuzen steeds vaker worden herkend, zeker in Zuid-Nederland waar ze al vaker verschenen. Ze zijn meteen ambassadeurs van Bergen op Zoom als ze waar dan ook meelopen. “We delen dan ook geregeld flyers en zelfs kleurplaten uit om de gemeente te promoten.” Dat zal in Spanje weinig uithalen waarschijnlijk maar het maakt de club niet minder fanatiek. “We hebben er zin in!”, klinkt het overtuigd.

Dinsdagavond zijn de reuzen in een vrachtwagen geladen en daarmee begon de lange reis over de weg naar Sant Climent de Llobregat, waar ze komend weekend pronken onder de Catalaanse zon.