Bergen op Zoom

Bergse SP en patiënten roepen minister op: ‘Grijp in bij falend Co-Med’

SP rapport Co-Med

Foto: SP Bergen op Zoom

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Namens inwoners van Bergen op Zoom is door de SP donderdagavond een signaal afgegeven aan zorgminister Helder. Raadslid Theo de Jong overhandigde haar in de Tweede Kamer een rapport vol aangrijpende verhalen van patiënten en zorgverleners. Met als onderliggende boodschap: grijp in bij Co-Med, om toekomstige misstanden te voorkomen.

De klachten zijn schrijnend, meldt de Bergse SP. De meest voorkomende problemen zijn onbereikbaarheid van de praktijk, moeite met het maken van afspraken en patiënten die zich niet geholpen voelen. Het rapport, samengesteld met de input van Bergenaren die hun ervaringen deelden, legt de pijnpunten bloot en roept op tot actie.

Verdienen aan zorg onder vuur

De term private equity zal nog niet iedereen iets zeggen. Het is een verzamelnaam voor investeerders die in bedrijven participeren en dit gebeurt dus ook in de zorg, al is er een fel debat over gaande. De SP pleit voor een totaalverbod op dergelijke financiering in die sector. En met aanwijsbare reden, zegt SP-raadslid Theo de Jong. “Onze inwoners ervaren dagelijks de gevolgen van commerciële huisartsenpraktijken waar goede zorg ondergeschikt is gemaakt aan winstbejag.”

Vragen bij de overname

In 2023 nam Co-Med een huisartsenpraktijk in Bergen op Zoom over. Sindsdien stromen de klachten binnen bij het meldpunt, aldus de SP. De partij wijst er bovendien op dat de Nederlandse Zorgautoriteit nog geen groen licht gegeven heeft voor deze overname.

Strenger toezicht

Recentelijk werd bekend dat een deel van bedrijf Co-Med failliet is verklaard. Naast een totaalverbod pleit de SP voor betere ondersteuning van startende huisartsen en strenger toezicht op private equitybedrijven in de zorg. De Tweede Kamer zal aanstaande dinsdag stemmen over de voorstellen van de partij.

De situatie bij Co-Med is volgens de socialisten een waarschuwing voor de hele zorgsector. Het is tijd volgens hen, om de belangen van patiënten en zorgverleners voorop te stellen en misstanden aan te pakken.

Lees ook: Co-Med mag huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom niet overnemen van de Zorgautoriteit