Bergen op Zoom

Bergse SP kritisch op functioneren huisartsen­organisatie Co-Med

Stockfoto (uitsnede): Pixabay/AbsolutVision

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Steeds meer lokale afdelingen van de SP beginnen met een lokaal meldpunt voor klachten over Co-Med. Ook Bergen op Zoom heeft er nu een. Volgens raadslid Theo de Jong is het nodig, hij spreekt van een ‘zorgelijke ontwikkeling’.

Co-Med is in steeds meer gemeenten actief, omdat de organisatie huisartsenpraktijken overneemt. Volgens de SP gaat dat bepaald niet altijd vlekkeloos, daarom zijn de lokale afdelingen van gemeenten met een Co-Med vestiging meldpunten begonnen. Ze verzamelen klachten voor Tweede Kamerlid Jimmy Dijk, die er landelijk werk van maakt.

Eerste klachten al binnen

Ook in Bergen op Zoom vreest de SP voor het welzijn van ruim 4800 patiënten die door de overname van twee praktijken voortaan op Co-Med zijn aangewezen. Volgens De Jong zijn de eerste klachten al bekend. Soms gaan die over verkeerde diagnoses of behandelingen maar vooral de bereikbaarheid is een groot probleem. Het raadslid vertelt dat er geregeld geen telefonisch contact mogelijk is en online zijn de vestigingen haast onvindbaar.

Zorgverzekeraars

Onlangs stelde Theo schriftelijke vragen namens zijn partij. Hij wees het college op de gemeentelijke zorgplicht en vroeg in hoeverre er actief wordt gewaarborgd dat die zorg op niveau en bereikbaar blijft. Daarop werd geantwoord dat er geregeld contact en overleg is tussen huisartsen en de gemeente, middels verschillende samenwerkingsverbanden. Wel merkt het college op dat toegang tot deze zogeheten eerstelijnszorg in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van de zorgverzekeraars.

De SP laat het er niet bij zitten. Naast het meldpunt komt de Bergse fractie in december met een motie, laat De Jong weten.

Het lokale online meldpunt vind je via deze link.