Bergen op Zoom

Bergse Vastenavondleut dit jaar op tv en via internet

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Dit jaar geen Vastenavend in de Bergse straten en cafés. Corona gooit geen confetti maar roet in het eten. Toch hoeven de Krabben niet geheel verstoken te blijven van Bergse leut. De Stichting Vastenavend heeft een aantal alternatieven in petto, die tevens te zien zullen zijn via Streekomroep ZuidWest.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Ook in beperkingen is creativiteit te vinden, melden de Bergse hoeders van de Bergse Vastenaverndleut. Ze noemen de afgelopen 11-11 uitzending als voorbeeld daarvan. En omdat er voorlopig nog geen zicht is op samenkomsten en publiekelijk feestvieren, wordt het feest dit jaar online en via tv voortgezet. “Want Vastenavend zal ’t zijn!”

Eéngezinskefee

De jaarlijkse tradities krijgen dus een andere vorm, die iedereen thuis of waar dan ook kan volgen. Onder de noemer Omroep Wana biedt de Stichting Vastenavend meerdere programma’s aan, bestemd voor “oew eige ééngezinskefee”. Dat begint op 23 januari met het presenteren van het nieuwe liedje. Op latere data volgen onder meer Tusse de Schuifdeure, uitzendingen voor kinderen en de optocht. De komende weken wordt steeds wat meer onthuld over wat er komt.

Stadsboerenmaaltijd

Het hoeft niet bij zitten en kijken te blijven, de Krabben worden uitgedaagd ook hun eigen creativiteit in te zetten. Onder meer met een wedstrijd waarvoor wordt opgeroepen je eigen gevel ‘gèèf’ aan te kleden. Tevens kunnen de Bergenaren op de Vastenavondzaterdag meedoen, thuis natuurlijk, aan een Stadsboerenmaaltijd. Wie wil kan er straks zelfs een doe-het-zelf maaltijdbox voor bestellen. Meer info volgt nog, onder meer via de website van de Stichting Vastenavend en social media. Natuurlijk vind je over de tv-uitzendingen later tevens meer info via onze kanalen.

Agge Mar Leut Et!