Bergen op Zoom

Bergse VVD wil ook proef met buspas als alternatief voor Wmo-deeltaxi

De streekbus als alternatief voor de Wmo-deeltaxi. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse VVD-fractie wil dat ook Bergen op Zoom de mogelijkheden van de Voor Elkaar Pas onderzoekt, als alternatief voor de Wmo-deeltaxi. Dat schrijven raadslid Tommy van der Veer en Tom Niesen in een brief aan het college. In buurgemeente Roosendaal loopt sinds vorige maand een proef met deze pas, waarmee gebruikers voor 25 euro een jaar lang met de bus kunnen rijden én gratis een begeleider mogen meenemen. De provincie betaalt mee aan de kosten van deze pas.

Volgens de VVD zou ook in Bergen op Zoom de Voor Elkaar Pas een goede én betaalbare aanvulling kunnen zijn op de huidige deeltaxi. Met de Voor Elkaar Pas kunnen Wmo-cliënten onbeperkt rijden in alle bussen door heel Brabant. “Op die manier blijven inwoners zelfstandig en hebben zij toch de mogelijkheid om te reizen”, schrijven de liberale raadspolitici. “Als partij willen wij altijd kijken naar mogelijkheden, initiatieven omarmen waar het mes aan verschillende kanten snijdt.” Overigens wil de VVD geen afscheid nemen van de deeltaxi. “Maar we vinden het belangrijk dat reizigers over een alternatief kunnen beschikken en een keuzemogelijkheid hebben”, aldus Van der Veer.

Tilburg en Drimmelen

De voordelen zijn: minder kosten voor de gemeente, minder kosten voor de inwoner, behoud van buslijnen in de regio. Ook kan Bergen op Zoom leren van de ervaringen uit andere gemeenten als Tilburg en Drimmelen, waar al langer met de Voor Elkaar Pas wordt gewerkt. De VVD wil van het Bergse college weten of deze het met de liberalen eens is “dat mensen die op dit moment gebruik maken van een deeltaxi op deze manier sneller op hun plek van bestemming kunnen komen, wat weer bijdraagt aan hun gevoel van vrijheid en zelfredzaamheid en daarmee positief is voor ieders welzijn.”

Ov-concessie

In 2025 lopen de huidige vervoersafspraken af van de provincie met streekvervoerder Bravo, onderdeel van Arriva. De VVD heeft vernomen dat de provincie al een voorstel heeft gedaan voor een nieuwe ov-concessie en wil daarover duidelijkheid, schrijven Van der Veer en Niesen in hun brief. “Dit is een concessie die ruim 10 jaar duurt en enorm belangrijk is voor onze gemeente, zeker omdat toegankelijkheid van onze gemeente een belangrijke graadmeter is.”

Lees ook: Pilot ‘Voor elkaar Pas’ van start: reizen met het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk