Bergen op Zoom

Berregse Boeremaaltijd: ‘n werrem bad vor vertrekkend Gròòtste Boer Joost

Han Verbeem Han Verbeem

De Boeremaaltijd van de Stichting Vastenavend was zaterdagavond één warm bad voor de vertrekkende Gròòtste Boer, Joost Eijkman. De leeje van de Gròòte en Kleine raad kwamen woorden tekort om Joost te bejubelen, met voordrachten en toespraken. Het was een avond met een knipoog en een lach, maar ook met de nodige nadenkertjes. Niet in het minst van de Grootste Boer zelf: “Als iemand is gevallen, dan ellep t’m langzaam overend. Dan vraagde wa t’r gebeurd is, ok al is t iets dagge al kent.”

Zeven jaar mocht Joost Eijkman de Gróótste Boer van ‘t Krabbegat zijn. “In die jare verloor ok ik wel ‘s ‘t roer”, spreekt hij de aanwezige Boeren toe. Maar een kniesoor die dáár op let. want de huidige Grootste Boer staat bekend als een warm mens, hartelijk, oprecht en een verbinder binnen de Stichting.

Familie

Toch is het afscheid voor hem ook een kans om meer tijd te besteden aan zijn familie, daags voor de Boeremaaltijd is hij opa geworden. Zijn vier kinderen zijn in de Hofzaal aanwezig. “Het is niet erg om te vertrekken, want net as beginne óórt da d’r ok bij”. En het traditionele ‘boske soepgroente’, een fraaie bloemenbos, gaat naar zijn echtgenote Rian. “En daarmee ok naar alle vrouwkes die op de achtergrond zoveel betekene, mar die nooit in t voetlicht staan.” Een staande ovatie volgt, voor Joost.

En over vrouwkes gesproken: het toetreden van vrouwen in het mannenbolwerk van de Stichting blijft ook niet onbesproken. “Lat ons in ‘t slikke-peleis, want vrouwkes kredde nie van de wijs”, klinkt het door de Hofzaal. Ook de vrouwelijke raadsleden én wethouder Letty zingen uit volle borst mee. Later doet ook burgemeester Margo Mulder een voordracht, gekleed als roze krab: ze heeft de stad al helemaal in haar hart gesloten. “In oew Vastenaven-‘art”, voegt de Grootste Boer daaraan toe. Daarmee slaat hij de spijker op de kop.

Jubilarissen

Behalve de leden van de Stichting mogen ook een aantal gasten aanwezig zijn bij de Boeremaaltijd. Zoals twee leden van het jubilerende Paporkest (9×11 jaar) en dweilband Toeteroet (5×11 jaar). Stadsarchitecht Jan Weyts maakt 5×11 jaar deel uit van de optochtjury en natuurlijk zijn er ook ICB’ers aanwezig die een kroonjaar te vieren hebben.