Betrek bewoners in een vroeg stadium bij de nieuwe beweegtuintjes

Sluit per buurt aan op de behoefte die er is. En betrek de omwonenden al voordat de plannen er liggen. Die oproep deed Karen Suijkerbuijk-Ader namens de ChristenUnie aan wethouder Inge Raaijmakers. Veel speeltuintjes in de wijken en dorpen van de gemeente Roosendaal zijn verouderd. Ze kaartte het onderwerp vorige week opnieuw aan bij de raad en bij de wethouder om het belang van betrokken inwoners nog eens te benadrukken.
Na een motie van de ChristenUnie in juni 2021 besloot de raad ruim vier ton uit te trekken voor het opknappen en vernieuwen van de speeltuintjes. “Toen dit eenmaal in de media kwam kreeg ik veel berichten”, vertelt Suijkerbuijk. “Veel mensen zijn blij dat er iets gedaan wordt. Tussen de reacties zaten ook veel goede ideeën en suggesties. Er kwamen berichten uit de wijk Langdonk. Gezinnen die in de Kroeven wonen lieten weten dat ze uitkijken naar nieuwe beweegtuintjes. Vanuit Wouw reageerde een opa die graag meedenkt en –helpt. En in de wijk Klein Brabant is behoefte aan een beweegtuin waar jong en oud elkaar kan ontmoeten”, somt ze op.
Enthousiasme vanuit de wijk
“Dit soort initiatieven moeten we hebben. Enthousiasme vanuit de wijk. Mensen die andere buurtbewoners mee willen nemen en betrekken in de plannen”, zegt Suijkerbuijk. “Ik heb die reacties doorgestuurd naar de wethouder en ik hoop dat ze een reactie terugkrijgen en dat ze daarbij worden betrokken.”
Organiseer avonden, kom bij elkaar, bereid ideeën voor en kies samen uit
Wethouder Raaijmakers ziet participatie wel zitten, maar Suijkerbuijk is nog niet tevreden over het moment waarop mensen betrokken worden. “De inwoners worden betrokken als de plannen er liggen maar wij benadrukken in onze motie juist dat het belangrijk is dat mensen in een vroeg stadium worden betrokken”, legt ze uit. “We willen iets, we informeren de inwoners en we vragen om input. Organiseer avonden, kom bij elkaar, bereid ideeën voor en kies samen uit. Dat is wat we voor ogen hebben met onze motie.”
Het is nu tijd
Suijkerbuijk sprak de hoop uit dat dat nu ook écht gaat gebeuren. “De tekst van de motie is duidelijk. Ik hoop dat de wethouder zich dat realiseert en goed let op de volgorde van handelingen”, zegt ze. “Inmiddels is geïnventariseerd welke speeltoestellen vervangen of gerepareerd moeten worden. Het is nu tijd om de inwoners in de wijken te benaderen.”
Weg met de wipkip
Wat Suijkerbuijk betreft komt de wipkip niet meer terug. “Ik heb nog nooit een kind langer dan 5 seconden op een wipkip zien spelen. Bovendien is het nog een gevaarlijk speeltoestel ook. Liever zie ik dat kinderen speeltoestellen hebben die meer inspirerend zijn dan dat. Maar het belangrijkste is dat elk beweegtuintje past bij behoeftes in de wijk.”
Lees ook: Gemeente Roosendaal investeert in buiten spelen en bewegen