Ossendrecht

Bewegen in de buitenlucht wordt leuker met de Ossendrechtse beweegroute

Sita Kengen Sita Kengen

Er is één ding dat gezonder is dan bewegen, en dat is bewegen in de buitenlucht. Om dat te stimuleren heeft de gemeente een QR-FIT beweegroute laten aanleggen bij de Volksabdij in Ossendrecht. Door QR-codes te scannen zie je als wandelaar welke oefeningen je kunt doen. De route werd woensdag geopend.

Verspreid over een route van 2,7 kilometer zijn paaltjes te vinden met daarop een QR-code. Met de QR-FIT app op de telefoon, kunnen de paaltjes gescand worden. Zo is er iedere keer een andere oefening te zien. Mensen die de route tijdens de openingsochtend liepen, werden daarbij begeleid door verschillende coaches. “In het kader van meer bewegen in de buitenlucht is dit idee tot stand gekomen”, vertelt Jeske Veluwenkamp. Zij is buurtsportcoach van Brede Welzijnsinstelling (BWI) Woensdrecht. Er was veel belangstelling voor de wandelroute. Tientallen mensen kwamen naar de opening. “Het is lekker weer en de groep is enthousiast. Ik ben blij dat we dit met zijn allen kunnen doen en er nu nog wat uitleg bij kunnen geven.”

Smartphone

En die uitleg was zo nu en dan nodig. In het begin kostte het de wandelaars namelijk nog wat moeite om de app aan de praat te krijgen. Zonder smartphone is de route niet te lopen. “Uiteraard kun je met een groep lopen, dan heeft één iemand maar een telefoon nodig en kan de rest daarbij meedoen.” Paulien Hagtingius (69) is één van de wandelaars die zich als eerst mocht wagen aan de beweegroute. Ook zij had de nodige moeite bij het scannen van de codes. “Dat is even wennen, voor ouderen is het toch wat moeilijk.”

Positief

Hagtingius kan nog niet zeggen of ze de route vaker wil lopen. “Misschien als we dit vaker met de groep gaan doen, dan zou ik dat wel willen. In m’n eentje zie ik dat niet zo zitten.” Volgens Veluwenkamp is het nog even wennen. “Het is even kijken hoe het allemaal loopt. Iedereen moet zich nog er nog een beetje vaardig mee gaan voelen.”

Ik mis alleen wat vuilnisbakken op de route

De route is voor iedereen toegankelijk, zegt ze. “Er zijn verschillende niveaus zoals beginnend en gevorderd. Iedereen moet mee kunnen doen op zijn eigen niveau. Dat vind ik er zo mooi aan.” Hagtingius is positief over de beweegroute. “Het ziet er goed uit. Ik mis alleen wat vuilnisbakken op de route, dat is wel een goede tip voor de gemeente.”