Bergen op Zoom

Bewoners Bozlust radeloos door uitzetting: ‘Wat moeten we nu?’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is een grote tegenslag voor de laatste zes bewoners van Bozlust. Begin september hoorden ze dat ze hun woning moesten verlaten. Nu de einddatum nadert weten ze niet waar ze naartoe moeten. “Wat moeten we nu?”, vraagt een radeloze bewoner (die graag anoniem wil blijven)*, zich af.

Een jaar geleden kwam hij er wonen. “Wegens privéomstandigheden moest ik een nieuwe woning zoeken”, vertelt hij. Maar dat ging erg moeilijk. “Ik verdien te weinig om iets te kunnen kopen of huren, maar ik verdien ook weer nét teveel voor een sociale huurwoning.” En dus kwam hij bij Bozlust terecht.

Einde verhaal

De woningen van Bozlust (voorheen StayOkay) zijn recreatiewoningen, waar permanent wonen niet is toegestaan. Toch gebeurde het. “Vorig jaar april kreeg ik al te horen dat het eigenlijk niet mocht, en in september gaf ik de bewoners door dat het echt ophield”, vertelt eigenaar Rogier Loos.

Hij benadrukt dat de uitzetting niks met de opvang van de statushouders te maken heeft. “Dat is zelfs nog niet helemaal zeker. Maar ook als zij er niet inkomen, of nooit zouden komen, dan had het alsnog gebeurd. Permanent wonen is hier gewoon niet toegestaan.”

Nieuwe woning

Er werd beloofd dat de bewoners tijd kregen om een nieuwe woning te zoeken. Die tijd hebben ze ook gehad, een half jaar. “En een wethouder beloofde dat de gemeente actief mee zou helpen met deze zoektocht”, vervolgt de bewoner. Maar dat laatste zou volgens hem niet gebeurd zijn.

De gemeente Bergen op Zoom herkent zich niet in de kritiek van de bewoners. “Wij zijn voor zover wij weten met alle bewoners in gesprek, samen met bijvoorbeeld Stadlander”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Ook Loos geeft aan dat hij actief meegeholpen heeft aan het vinden van een nieuwe woning. “Sommigen hebben die geaccepteerd, maar anderen hebben dit afgewezen.”

Hoop op uitstel

De overgebleven groep bewoners is radeloos. “Afgelopen week ben ik met een advocaat in contact gekomen. Ik hoop hiermee uitstel te krijgen of samen met de gemeente tot een oplossing te komen.”

* De bewoner die in dit artikel aan het woord is wenst anoniem te blijven. Zijn naam en contactgegevens zijn bekend bij onze redactie.

Lees ook: Oekraïners in voormalig Bergs politiebureau, statushouders naar Bozlust