Bergen op Zoom

Bewoners Lambertijnenhof komen in actie voor Oekraïne: ‘We geven hen een lichtpunt in donkere tijden’

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Door de oorlog in Oekraïne is op veel plekken geen toegang meer tot onder andere elektriciteit. Extra moeilijk in de donkere wintermaanden. De Bergse actie ‘Kaarsen voor Oekraïne’ wil de mensen in het stadje Ladyzhyn daarom een warm hart toedragen. “Bewoners van het Lambertijnenhof en enkele buurtbewoners en -kinderen beschilderen daarom kaarsen. Die kunstwerkjes sturen we naar Ladyzhyn”, vertelt initiatiefnemer Geert de Haan.

Terwijl het buiten min drie graden vriest zijn bewoners van het Lambertijnenhof en enkele buurtbewoners en -kinderen binnen druk in de weer met kaarsen en verf.  “Het Lambertijnenhof is een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Sommige van hen zijn zich heel bewust van de gebeurtenissen in Oekraïne. Voor anderen is het gewoon een activiteit en de beleving van het kaarsen schilderen”, legt Dianne van Loenhout van het Lambertijnenhof uit.

Lees ook: Rolstoelers met een verstandelijke beperking kunnen de boom in

Bij Kyra leven de gebeurtenissen echt. “Het is hier lekker warm en gezellig, ik gun dat de mensen in Oekraïne ook, daarom beschilder ik deze kaars zodat ze tijdens kerst een lichtje hebben en even niet aan oorlog hoeven te denken”, vertelt ze terwijl ze haar witte kaars een vrolijke kleur geeft.

Initiatief

Het initiatief voor de actie kwam van de Protestantse gemeenschap in Bergen op Zoom. “Eén van de leden van de Ontmoetingskerk kwam met het feit steeds te horen over de nare gebeurtenissen uit het Oost-Europese land. Als je dat allemaal hoort, maakt dat zoveel los. We wilden daarom iets doen, en zo is de Kaarsen voor Oekraïne-actie ontstaan”, legt de Haan uit. De actie is anderhalve week geleden gestart, en loopt volgens De Haan inmiddels als een trein.

Zesduizend kaarsen

Het idee achter de actie is om mensen in Oekraïne te laten weten dat Bergen op Zoom aan hen denkt. “We beschilderen kaarsen, welke vervolgens op 19 december naar Ladyzhyn worden gebracht”, vertelt de Haan.

Lees ook: SABIC schenkt duo-fietsen aan S&L zorg: ‘Rolls Royce onder de duo-fietsen’

De schilders van de kaarsen vinden het een belangrijke actie, zo blijkt uit de reacties. “Ik vind het mooi dat we iets doen voor een ander. In Nederland hebben we het goed, in Oekraïne hebben veel mensen geen huis meer. Dat vind ik zielig, daarom hoop ik dat onze kaarsen ze warmte kan geven”, vindt Lydia. Veronique, die aan dezelfde tafel zit vult haar aan: “Het is ook een mooie kerstgedachte, mensen kunnen hun kaars tijdens kerst aansteken, een lichtje in een donkere tijd.”

Ladyzhyn

De geverfde kaarsen gaan naar het stadje Ladyzhyn. Een plaats tussen hoofdstad Kiev en havenstad Odessa. Het telt ongeveer 22.500 inwoners. Er wordt gestreeft om een zesduizend-tal beschilderde kaarsen te brengen naar het stadje. “We hebben voor dit aantal gekozen omdat we dan in elk huishouden een kaars kunnen laten branden”, aldus de Haan. Er is om meerdere redenen voor deze plaats gekozen. “Zo is Ladyzhyn zelf getroffen door het oorlogsgeweld, maar is de regio nu redelijk veilig. We willen niet dat diegene die de kaarsen brengt onnodig gevaar loopt. Daarnaast vangt het stadje ook zelf vluchtelingen uit het land op.”

Lees ook: Oekraïense vluchteling over taallessen: ‘Ik wil Nederlands begrijpen’

Doneren

Buiten de actie in het Lambertijnenhof kan er nog meer gedaan worden. “Mensen kunnen kaarsen en geld doneren. Kaarsen doneren kan tot zaterdag 17 december 12.00 uur in de Ontmoetingskerk, van  Bergen op Zoom”, legt de Haan uit.

“Ik vind het een mooie actie, ik ben blij dat ik er aan mag meewerken. Ik vind het belangrijk dat we iets doen”, aldus Lambertijnenhofbewoner Maurice. “Wij hopen dat mensen ons willen helpen, zodat wij Ladyzhyn voor kerst de kaarsen kunnen schenken en ze zo een warm hart toe te dragen en een extra lichtpunt kunnen geven”, besluit de Haan.