Bergen op Zoom

Bewoners openen speels Belvedèrepark in Bergse wijk Fort Zeekant

Maarten Elst Maarten Elst

De Bergse wijk Fort Zeekant is met het Belvedèrepark een pareltje rijker. Woensdagmiddag opende wethouder Patrick van der Velden samen met de bewoners het park. Na het officiële verrichtingen strooiden de wethouder en de jongste buurtbewoners extra bloemzaden om het park nog meer kleur te vinden. Het park is er volgens de wethouder niet enkel voor de inwoners, maar ook van de inwoners. Samen met hen wil de gemeente de wijk weer mooi maken.

Binnen een mum van tijd stroomt het park vol met nieuwsgierige buurtbewoners die bij de officiële opening van het Belvedèrepark willen zijn. Een aantal kinderen blikt al vooruit op de vele speeluren die plaatsvinden. “Toen ik hier aankwam, vond ik het er echt heel mooi uitzien”, vertelt een van de buurtkinderen. “We fietsen hier, spelen hier tikkertje, doen verstoppertje. Nu kan dat ook in dit park.”

Wijk met hoogteverschillen

Wethouder Patrick van der Velden vindt het aanzicht prachtig. “In een paar maanden tijd is het burgerinitiatief tot stand gekomen”, vertelt hij. “Het is een mooie groene long. Het is het eerste wat wij realiseren om straks de verdere wijk te ontwikkelen. Twee jaar geleden is het idee gestart. We hebben het wat vooruitgehaald, omdat deze kavel braak lag. Samen met de bewoners en met Stadlander hebben we een ontwerp gemaakt dat aan alle wensen van de bewoners voldoet.”

Reinier Gerritsen van architectenbureau BURO TOPIA legt uit waarom er geen wipkippen of schommels te zien zijn in het park. “Het kenmerkende aan de wijk Fort Zeekant is dat deze wijk veel hoogteverschil heeft”, vertelt Gerritsen. “Daar hebben we in het park veel gebruik van gemaakt. Binnen een paar maanden is dit een park geworden. Er zijn een paar hele duidelijke aandachtspunten vanuit de bewoners verwerkt in dit park. Zo zijn er belangrijke wandelroutes verwerkt, maar vooral ook de verschillende gebruiksvormen zijn aangehaald waardoor het een heel speels karakter krijgt.”

Zaad van de computerclub

Samen met de kinderen strooit Van der Velden extra zaad in de bloemperkjes van het Belvedèrepark. “Het is aan de kinderen om het park te ontdekken. Vroeger hadden wij ook aan twee bomen en een bal genoeg om te voetballen. Of legden we jassen op elkaar die als doel fungeerden. Dit park biedt hiervoor de uitgelezen mogelijkheid. Het is niet alleen een park voor de inwoners, maar ook van de inwoners. Zojuist werd ik ook aangesproken door de voormalige wijkcommissievoorzitter. Hij is lid van de plaatselijke computerclub en wilde ook eigen bloemenzaad strooien. Zulke initiatieven zijn meer dan welkom.”