Willemstad

Bezoekers ontdekken Willemstad en De Hel

De haven van WIllemstad

De haven van WIllemstad

Herbert Kats Herbert Kats

Een recordaantal bezoekers uit eigen land en zelfs uit Noord-Amerika. Ook concerten, exposities en lezingen en tv-opnames (Het verhaal van Nederland). Kortom: het Mauritshuis in Willemstad heeft een zeer succesvol jubileumjaar achter de rug. En de omgeving profiteert mee.

Dik 400 jaar na de bouw van het oorspronkelijke jachtslot van prins Maurits is het historische pand succesvol als het centrale punt van de Stelling van Willemstad. De verwachting is dat na het jubileumjaar ook Klundert en de forten Sabina en De Hel eveneens meer bezoekers zullen trekken.

Divers

“Tot en met mei hadden we al ruim tien procent meer bezoekers in het Mauritshuis, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar”, meldt gastheer Leo Jegen van het Mauritshuis. “Gezinnen met kinderen, pensionado’s, stellen die geïnteresseerd zijn in museumbezoek. Onze bezoekers zijn ontzettend divers.”

Meer en meer Amerikanen en Canadezen ontdekken het gebied. Ze komen met riviercruiseschepen, die aanmeren in de Oude Haven in Willemstad. Jegen: “Ze ‘doen’ Nederland in een week. Amsterdam, Leiden, Dordrecht. En dan dus ook Willemstad en het Mauritshuis. Joh, ze vinden het prachtig.”

Kennismaken

De Stelling van Willemstad bestaat naast het vestingstadje zelf ook uit Klundert en een ring van forten. Die fortificaties werden door de Fransen compleet gemaakt in de Napoleontische tijd. Doel daarvan was de toegang tot Holland te beschermen.

In het Mauritshuis kunnen bezoekers zich verdiepen in de historie van de stellingen en de bijzondere band van het stadje met de Oranjes. Dat kan op een interactieve manier. Bijvoorbeeld via een virtuele roeitocht, door aan te schuiven aan een multimediale vergadertafel of te laten zien hoe je zélf de vesting zou verdedigen. Gastheer Jegen: “Je neemt als het ware zelf deel aan de geschiedenis. Jong of oud: bezoekers vinden het altijd hartstikke leuk.”

Gratis pendelbus

Het Bezoekerscentrum Mauritshuis en/of centrum Willemstad, Klundert en de forten Sabina en de Hel bezoeken? Tussen 6 juli en 4 september kan dat met de gratis pendelbus. Die rijdt ook in het weekend van 9 en 10 september tijdens de Kunst- en Monumentenroute. Meer informatie is te vinden op visitmoerdijk.nl