Roosendaal

Bijzondere voorvertoning ‘De Vuurlinie’ voor veteranen

Korps Commandotroepen Roosendaal

Korps Commandotroepen Roosendaal

Paul Joachems Paul Joachems

Woensdagavond kregen veteranen en hun partners in Roosendaal een speciale kans aangeboden: ze waren uitgenodigd door de gemeente om als eerste de film “De Vuurlinie” te bekijken. Deze film werpt een licht op het leven van oorlogsveteraan majoor Marco Kroon, met aandacht voor zowel de gevechten aan het front als de uitdagingen na thuiskomst.

Na de vertoning van deze film was er gelegenheid voor de veteranen om hun persoonlijke ervaringen te delen. Daarbij was ook de Roosendaalse burgemeester Han van Midden aanwezig.

Nederlandse officier Marco Kroon uit Den Bosch, majoor bij de Koninklijke Landmacht, ontving in 2009 de zeldzame Militaire Willems-Orde voor zijn dappere leiderschap tijdens vuurgevechten in Afghanistan. Hij is de eerste militair sinds 1955 die deze hoogste Nederlandse onderscheiding heeft gekregen.

Korps Commandotroepen

Na marinier te zijn geweest en groepscommandant bij de landmacht stapte Kroon eind jaren ’90 over naar het Korps Commandotroepen (KCT) in Roosendaal. Na het als “best man” voltooien van de Elementaire Commando Opleiding (ECO) om voor de commando’s kenmerkende groene baret te mogen dragen, vervulde hij een leidinggevende functie binnen het KCT.

Première

Op donderdag 14 september vindt de nationale première plaats van “De Vuurlinie.” Deze bijzondere film vertelt het verhaal van een veteraan en laat zien hoe oorlog het leven van degenen die dienen en terugkeren beïnvloedt.