Roosendaal

Blanche uit Roosendaal loopt op haar 88e nog de Nijmeegse 4Daagse: ‘Ene voet voor de ander’

Blanche Troost-Tompot (88) uit Roosendaal is de oudste deelneemster aan de Nijmeegse 4Daagse | Foto: Frank Troost

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Meer dan 45.000 wandelaars nemen jaarlijks deel aan de Nijmeegse 4Daagse. De 88-jarige Blanche Troost-Tompot uit Roosendaal is deze editie de oudste vrouwelijke deelnemer. Ze doet pas voor de tweede keer mee, maar is ondanks haar leeftijd van plan om stevig door te stappen. “Ik verwacht geen beren op de weg.”

Haar zoon Frank maakte haar vier jaar geleden enthousiast voor The Walk of the World. “‘Mam, dit is echt iets voor jou!’” Hij meldde haar aan, in de veronderstelling dat ze vanwege haar leeftijd toch uitgeloot zou worden. Niks bleek minder waar, want in 2019 trok Blanche zelf de stoute wandelschoenen aan. Als oudste debutante.

Marstempo

“Het wandelen ging heel gemakkelijk,” blikt ze terug. Voorheen wandelde de Roosendaalse veel met haar man Harry: van een route door het Tatra-gebergte tussen Polen en Slowakije tot aan de Vechtdal Wandelvierdaagse in Ommen. Toen hij in 2018 overleed, besloot ze een jaar later naar Nijmegen te gaan.

Daar liep ze geregeld in een marstempo tussen de militairen. “We gingen gelijk op. Na dertig kilometer dacht ik: ‘Is dit alles?’ Ik heb geen enkele blaar gelopen!”

In 2020 en 2021 kon de 4Daagse, vanwege de coronamaatregelen, alleen in een alternatieve vorm doorgaan. Blanche liep toen een aantal routes vanaf haar voordeur. “Tijdens de lockdown deed ik niks anders.” Vanuit haar woonplaats Roosendaal liep ze, met een snelheid van vijf kilometer per uur, veel naar de Belgische grens. Ook wandelde ze geregeld op en neer naar haar zoon in Dinteloord, een afstand van ruim veertig kilometer.

Tropische temperaturen

Ze staat dus goed getraind aan de start van de afstandsmars. Wel een dag later. De 104e editie van de Nijmeegse 4Daagse duurt namelijk een dag korter, vanwege de tropische temperaturen. “Heel erg jammer,” vindt Blanche, die zelf liever hitte dan regen heeft. Ze gaat morgen zelfs nog een klein ommetje maken, als last-minute training. “Met een slokje water red je het wel.”

Vanwege de hitte werd de 4Daagse in 2006 na een dag afgelast. Twee deelnemers overleden zelfs, vanwege de hoge temperaturen. Blanche heeft begrip voor de keuze van de 4Daagse-organisatie. “Het is onverantwoord met die mensenmassa.”

Finishen op Via Gladiola

Ondanks de weersverwachting staat Blanche vol goede moed aan de start. Wederom voor de dertig kilometer. “Ik ben een behoorlijke optimist, dus ik verwacht geen beren op de weg.” Ze hoopt uiteindelijk samen met haar zoon, die tien kilometer meer loopt, te finishen op de Via Gladiola. “Gewoon de ene voet voor de andere zetten, dan kom je vooruit.”

Volgend jaar is ze weer van plan om mee te doen aan het wandelevenement in Nijmegen. “Maar eerst mijn medaille en gladiool verdienen!”

Lees ook: Frank Matthijssen uit Nispen liep 22 Olympische marathons: ‘Genoten van elke meter’