Bergen op Zoom

Blinden kunnen het Markiezenhof ‘voelen’ dankzij maquette

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Op de binnenplaats van het Markiezenhof in Bergen op Zoom is donderdagmiddag een maquette van het Bergse stadspaleis onthuld. De maquette is speciaal gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Beeldend kunstenaar Léon Vermunt heeft het bronzen kunstwerk vervaardigd in opdracht van Lionsclub Scaldis. De Lionsclub heeft de maquette laten maken ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de club en het kunstwerk geschonken aan de stad.

Monnikenwerk

Vermunt is ruim een jaar bezig geweest met de maquette. “Ik heb eerst het Markiezenhof in het klein nagemaakt in was en daar heb ik een vuurvaste mal van gemaakt. Die heb ik gebakken. De was is gesmolten en verbrand. Daarna heb ik het brons erin gegoten en vervolgens heb ik het helemaal afgewerkt.”

De realisatie van het kunstwerk was voor Vermunt monnikenwerk. “De eerste vier, vijf huisjes zijn leuk. Maar als het op details aankomt, dan val je in herhaling. Dan moet je uitdaging zoeken in andere dingen. Dat is gelukkig gelukt en de spanning is erin gebleven. Ik ben zeer trots op het resultaat.”

Braille

De maquette heeft een plekje gekregen op de binnenplaats naast de hoofdingang van het Markiezenhof. Bij het kunstwerk is een tekst geplaatst in braille waar de geschiedenis van het monument op staat. “Als blinden en slechtzienden nu het Markiezenhof in Bergen op Zoom bezoeken, dan kunnen ze deze maquette aftasten met hun handen. Ze kunnen de tekst in braille lezen en ze kunnen zich een beeld vormen van het gebouw waar ze voor staan”, vertelt Dick Westerhof van Lionsclub Scaldis.

Westerhof is blij dat visueel gehandicapten het oudste stadspaleis van Nederland nu op deze manier kunnen ervaren. Hij denkt zelfs dat er een vervolg komt op het project. “Het is niet onze core business. Maar ik denk dat er wel een vervolg komt. Of wij dat doen, dat is nog niet bekend.”