Bergen op Zoom

Boekenmarkt weer terug na brand: ‘Alles was zwart’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De boekenmarkt in het Kerkelijk Centrum aan de Williamstraat in Bergen op Zoom is na vijf maanden weer open. Het gebouw kreeg in december te maken met een brand waarna het grondig schoongemaakt en opgeknapt moest worden. Afgelopen zaterdag konden mensen oud vertrouwd weer snuffelen tussen de tientallen dozen met boeken.

Op een zaterdagmiddag in december woedde er een felle brand in het gebouw. De brand zelf richtte verassend genoeg de minste schade aan van alles. “De meeste schade kwam door de rook, het roet en door het bluswater”, vertelt Ad Petermeijer, voorzitter van Stichting het Protestants weeshuis Bergen op Zoom. “Vandaag is weer de eerste keer sinds de brand. Het herstel van het gebouw is nu helemaal klaar.”

Sociaal punt

Volgens Petermeijer is het Kerkelijk Centrum meer dan alleen een boekenmarkt die geld oplevert. “Het is ook een sociaal punt. Mensen ontmoeten elkaar hier en maken een praatje met anderen”, vertelt hij. Hierdoor miste volgens de voorzitter extra veel mensen de boekenmarkt.

Ik heb de helft van mijn woonkamer weer terug

Na de brand bleek dat alle onder het roet gekomen boeken weggegooid moesten worden. Hierdoor moest er een volledig nieuwe voorraad verzameld worden. “Gelukkig zijn er veel nieuwe boeken geleverd. In totaal zo’n 150 dozen”, vertelt Petermeijer. Deze boeken moesten ergens opgeslagen worden. Dat gebeurde bij Louis van der Kallen, kassier van de boekenmarkt, die het een hele opluchting vindt dat de boekenmarkt weer open is. “Mijn huis was tijdelijk overgenomen door alle inleveringen van boeken van een half jaar. Ik heb nu de helft van mijn woonkamer weer terug”, vertelt hij.

Opgeluchte bezoekers

Ook bij de bezoekers is het een hele opluchting dat de boekenmarkt weer open is. Twee directe buren kwam op de eerste dag meteen kijken. Zij zagen in december de brand in het Kerkelijk Centrum woeden. “We zijn superblij dat de kerk weer herstelt is. De diensten die ze hier soms aanbieden zijn geweldig. Die hebben we wel gemist”, vertellen ze. Vanaf nu is iedere eerste zaterdag van de maand het Kerkelijk Centrum weer open voor bezoekers.

Lees ook: Schade na brand in kerkgebouw Williamstraat is groot: ‘Echt overal zit roet’