Bergen op Zoom

Boekje laat de vele gezichten van dementie zien

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Naar aanleiding van Wereld Alzheimerdag 2021 werd maandag het boekje De vele gezichten van dementie gepresenteerd. ”Dementie is veel meer dan het negatieve beeld dat we op tv te zien krijgen.”

Ieder jaar wordt er in Bergen op Zoom een evenement georganiseerd voor Wereld Alzheimerdag op 21 september. Toen er vorig jaar werd besloten om dementie eens niet vanuit de negatieve kant de belichten, maar vanuit de belevingskant, kwam dit tot uiting via een tentoonstelling. Er werden schilderijen, beeldhouwwerken, gedichten en persoonlijke verhalen gepresenteerd. ‘’Tijdens de tentoonstelling wisten we al dat we het hier niet bij wilden laten’’, vertelt Raymond van Oosterbos, coördinator Alzheimer Café Bergen op Zoom. De kunstwerken werden gebundeld in het boek ‘De vele gezichten van dementie’. Samen met Cees Boot, Hendrik Boot en Addy Verhagen is het boekje samengesteld.

Eerste exemplaren

Frans en Els Videler kregen als trouwe bezoekers van Alzheimer Café Bergen op Zoom de eerste twee exemplaren overhandigd. ‘’Wij gaan al zeven jaar lang iedere maand naar het Alzheimer Café. Geweldig dus om dat eerste boekje te krijgen’’, zegt Els. Haar man, Frans, lijdt aan dementie. Els is naast zijn vrouw ook zijn mantelzorger. Samen mochten zij de volgende twee exemplaren uitreiken aan wethouder Mignon van der Zwam.

Iedereen kan dementie krijgen

De taboe moet eraf. Dat is één van de boodschappen die het boekje over moet brengen. ‘’Dementie is veel meer dan het negatieve beeld dat we op tv te zien krijgen’’, vertelt Martien Van Leeuwen, vrijwilliger van Alzheimer Nederland. ‘’Iedereen kan het krijgen. Mensen met dementie kunnen nog heel lang heel veel, zolang we maar toegankelijk zijn als samenleving.’’ In het boekje staan tekeningen, gedichten en persoonlijke teksten.

Samen op pad

Het thema van Wereld Alzheimerdag 2022 is ‘Samen op pad’. Dat is voor het Alzheimer café en Dementievriendelijk Bergen op Zoom het juiste thema om de informatievoorziening over dementie te verbeteren. ‘’We moeten samen op pad omdat we deze mensen zo lang mogelijk mee moeten blijven nemen.’’ Zo gaat de organisatie zich aanmelden bij BuurtNatuurWandelingen. Dit zijn korte wandelingen door Bergen op Zoom en omgeving. ‘’Tijdens de wandeling kan je door het scannen van QR-codes informatie krijgen over het desbetreffende stuk natuur, maar óók over dementie’’, aldus van Leeuwen. De routes zullen lopen via Hoeve Hildernise en de Kraaijenberg, waar bij slecht weer ook binnenactiviteiten georganiseerd kunnen worden.

Voor nu is het doel om het boekje zoveel mogelijk te verspreiden. Ze zijn te bestellen via [email protected]. Het boekje is tot stand gekomen door een samenwerking tussen buurtcultuurfonds Stadlander en Alzheimer Nederland West-Brabant.