Bergen op Zoom

Bomen onder spiritusschoorsteen als groene herinnering aan Nedalco

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De toren is het enige dat nog over is van de spiritusfabriek in Bergen op Zoom. Op het oude terrein staat inmiddels een woonwijk, maar sinds vandaag wordt de herinnering aan Nedalco op een bijzondere manier in leven gehouden: met bomen.

Tien jaar geleden, toen de fabriek ophield te bestaan, is er een fonds opgericht voor de stichting Bomen van de Spiritus. Dat had als doel om in de nieuwe woonwijk Scheldevesting een groene herinnering aan Nedelco te realiseren. De gemeente heeft dit initiatief meegenomen in haar bouwplannen.

Markant punt

“De lilakleuren, die we ook in de spiritustoren tegenkomen, komen straks ook terug in de kleurstelling van de bloeiende bomen,” vertelt wethouder Hans Peter Verroen tijdens het planten van de laatste boom op de hoek van de Spirituslaan met de Melassekaai. “Dat zorgt dat alles in harmonie is.”

In een straat erachter zijn vijf kastanjebomen geplaatst, die in de Nedalcotijd midden op het terrein stonden. “Die hebben de hele sanering, sloop en bouwperiode doorstaan”, legt voormalig financieel directeur Theo Schots uit. Hij is een van de initiatiefnemers voor het plaatsen van de bomen. “Ze zijn nu een markant punt in dit stukje Bergen op Zoom.”

Opgeheven

De bewoners van de wijk gaan de bomen en perkjes onderhouden. De gemeente stimuleert dit, laat Verroen weten. “Op deze manier kunnen ze gelukkiger wonen in hun eigen leefomgeving.”

De bomenstichting wordt in de loop van komend jaar opgeheven. Het doel is behaald, vindt Schots. Er wordt enkel nog een zitje van natuursteen en een gedenkplaatje geplaatst bij de boom. “Dat is de slotactiviteit.”

Lees ook: Koningslinden geplant op voormalig Nedalco-terrein