West-Brabant

Bomvolle laatste schoolweek voordat de vakantie begint

Bijna zomervakantie! | Foto: Pixabay

Bijna zomervakantie! | Foto: Pixabay

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De mensen die in het Noorden en midden van het land wonen, genieten al een paar weken van de zomervakantie. In de regio Zuid begint de zomervakantie voor de scholen na deze week. Musicals en andere activiteiten zijn daarom aan het orde van de dag in deze laatste week van het schooljaar.

Om de schoolvakanties te spreiden heeft Nederland 3 regio’s, meldt het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Het doel van die vakantiespreiding is om de vakantiedrukte in schoolvakanties te verminderen. Dit jaar begon de zomervakantie in het midden van het land op 9 juli. Zij zijn dus al bijna halverwege hun vakantie, terwijl die hier nog moet beginnen. In het Noorden begon de vakantie vorige week.

Musical

Het einde van het schooljaar is voor leerlingen van groep acht het einde van hun basisschool-carrière. Traditiegetrouw voeren de groepachters daarom een musical op. Dat was woensdagavond bijvoorbeeld het geval op basisschool Ste. Marie in Huijbergen en de Kornalijn in Bergen op Zoom. Op basisschool De Noordster in Bergen op Zoom was de musical eveneens te zien op woensdagavond. Donderdag had de ouderraad een leuke verrassing voor de leerlingen in petto. “Op het kleuterplein worden donderdag frietjes gebakken voor alle leerlingen. De kleuters aten een dag eerder pannenkoeken met de juffen”, zegt directeur Nancy Spaapen.

Wat een mooie ambiance!

De leerlingen van basisschool Lodijke voerden hun musical ‘Over de Kop’ al eerder op en hadden bovendien een unieke locatie voor de voorstelling. Ze maakte gebruik van het dit jaar geopende Patronaat aan het Lourdesplein in Bergen op Zoom. “Wat een mooie ambiance. En wat deden ze het fantastisch. Wat een talenten, een genot om naar te kijken en te luisteren”, laat een leerkracht van de school weten.

Lees ook: Groep 8 van basisschool De Blokwei krijgt – ondanks corona – een waardig afscheid

Basisschool De Kroevendonk mocht gebruik maken van de aula in het oude gebouw van het Norbertus Gertrudis Mavo in Roosendaal. De aula zat dinsdagavond bomvol met ouders die ondanks de hitte zichtbaar genoten van het toneelstuk. Bij het afscheid van Meneer Koos en juf Frederike werd vrijdagavond stilgestaan tijdens een personeelsfeest.

Schoolreisjes

Niet alleen voor de groepen acht is de laatste week van het schooljaar een bijzondere periode. Ook de lagere klassen en de middelbare scholen gooien het deze week over een andere boeg. “We zijn met de jongste kinderen naar speeltuin Vrouwenhof in Roosendaal gegaan en we hebben voor de oudere kinderen springkussens op het schoolplein gezet, zegt Rob Landa van de Kornalijn in Bergen op Zoom. Vrijdag neemt de schoolleider na drie jaar afscheid van de school. Leerlingen van het Rijks gingen eerder deze week naar de Efteling. Leerlingen van de Roosendaalse middelbare school JTC waren woensdag op excursie naar Walibi, Discovery Museum Kerkrade, Technopolis en Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam.

Het was een rommelig jaar

Voor veel schoolgaande kinderen is het dus een drukke periode, waarna ze de zomervakantie hard nodig zullen hebben om bij te komen. “Het was bovendien een lang en rommelig schooljaar waarbij we ook nog te maken hebben gehad met klassen die wegens corona in quarantaine moesten”, zegt Annemiek Martens van De Lodijke.

Ondanks het rommelige jaar en het nadere einde daarvan, houdt vrijeschool De Zilverlinde in Roosendaal het hoofd opvallend koel. “Wij proberen in de laatste week zo veel mogelijk het gewone ritme vast te houden omdat we ritme en regelmaat een belangrijk goed vinden”, zegt directeur Edith Jansen. Het eindtoneel en de schoolkampen vonden al eerder plaats. Deze week wordt er op persoonlijke wijze afscheid genomen van de leerlingen uit klas zes. Vrijdagochtend krijgen de kinderen hun getuigschrift en een spreuk uitgereikt. “Vrijdag zwaaien we de kinderen uit, zingen we een aantal liederen met en schoolkoor en zo luiden we de zomervakantie in”, besluit Jansen.

Zomervakantie

Na het afscheid zijn de scholen zes weken gesloten voor de leerlingen. De leerkrachten moeten het doen met een iets kortere vakantie. In de eerste week van de vakantie worden de klassen opgeruimd door de juffen en meesters en worden de voorbereidingen voor schooljaar 2022-2023 getroffen. Ook in de laatste week van de vakantie melden de docenten zich weer op school, zodat de leerlingen op 5 september weer met open armen worden ontvangen in de klas.