Bergen op Zoom

Bospoort, één van de grootste kunstwerken van Bergen, officieel geopend

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Wethouder Patrick van der Velden heeft woensdagochtend de Bospoort officieel geopend. De Bospoort is één van de grootste kunstwerken van Bergen op Zoom. Ooit gemaakt door kunstenaarscollectief Krot & Co als entree voor de Korte Bosstraat in de zomermaanden. Maar al gauw kwamen er klachten dat de poort in de weg stond. En het was duur om hem steeds af te breken en op te bouwen. Na een paar jaar van omzwervingen heeft de Bospoort nu een echte, eigen, vaste plek: het Anton van Duinkerkenpark in Bergen op Zoom.

Over een fietspad in het Anton van Duinkerkenpark torent de Bospoort: vier grote roestbruine metalen staanders met daarop een gouden overkapping. Een rood-wit lint is over het fietspad gespannen en een groepje fietsers rijdt er lachend doorheen, met wethouder Patrick van der Velden voorop. En zo is woensdagochtend de Bospoort officieel geopend.

Artikel gaat verder onder de foto.

Foto: gemeente Bergen op Zoom

Een echte poort voor fietsers

Het is ongetwijfeld een opluchting voor alle betrokkenen dat de Bospoort nu een definitieve plek heeft. Er is tenslotte een paar jaar getrouwtrek geweest over een nieuwe plek. En ondertussen lag het kunstwerk roemloos opgeslagen op een terrein achter het Eventum. Tot het Anton van Duinkerkenpark op de radar kwam, waar nog zes andere kunstwerken staan.

“Een plek uit duizenden zou ik zeggen. Want waar komt deze poort beter tot zijn recht dan hier: een fraaie plek in het park op een mooie zichtlocatie waar dagelijks duizenden mensen een blik op werpen,” zegt wethouder Van der Velden. “En het mooie is, de Bospoort dient hier als een echte poort voor de vele fietsers.”

Knipoog naar oude stadspoort

Dat de Bospoort dienst blijft doen als een echte poort, past natuurlijk prima bij het kunstwerk. Het is namelijk geïnspireerd op de stadspoorten die Bergen op Zoom vroeger had. De meeste mensen kennen de Gevangenepoort natuurlijk wel. Maar er was bijvoorbeeld ook een Bospoort, een Steenbergse Poort en een Wouwse Poort. Krot & Co maakte het kunstwerk dan ook als knipoog naar de vroegere Bospoort.

Bij de officiële opening bedankte Van der Velden de mensen die betrokken waren bij de Bospoort. Dat is niet alleen het kunstenaarscollectief Krot & Co, want er zijn meer Bergenaren die zich zijn blijven inzetten voor het kunstwerk. Ambtenaren, bouwers, Beuken Staalhandel, van Overveld transport, machinefabriek Heinen. “Zij zijn blijven geloven in dit fraaie kunstwerk,” aldus de gemeente Bergen op Zoom.

Lees ook: Rondreizende Bospoort krijgt plek in Anton van Duinkerkenpark Lees ook: Gemeente op zoek naar andere locatie voor Bospoort