West-Brabant

Boswachters druk met natuurbezoekers die regels breken

Boswachter Erik de Jonge

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Boswachters van Brabants Landschap hebben het druk met natuurbezoekers die zich niet aan de regels houden. Met als dieptepunt crossende terreinwagens. Natuurbezoekers kunnen grote schade aanrichten in kwetsbare natuurgebieden. Vooral omdat het broedseizoen is.

In het Paasweekend was het druk in de West-Brabantse natuurgebieden met wandelaars en fietsers. En dat ging niet altijd goed, vertelt boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap. “We hebben allerlei incidentjes gehad, vooral met groepen jongelui. En dan moet je denken aan vrijdagavond, op een paar plekken illegale feestjes in het bos. Met een hoop drank en vuurwerk.”

Elke dag incidenten

De regels om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, gelden natuurlijk ook gewoon in de natuurgebieden van Brabants Landschap. Dus je moet anderhalve meter afstand houden. En je mag niet met meer dan 2 mensen bij elkaar zijn. Dat lukt niet als er te veel mensen op een kluitje wandelen. Zaterdag was het op een paar plekken zo druk dat er gebieden moesten worden afgesloten. En ook zondag werden regels gebroken. “Zondag hebben we een paar samenscholingen van jongelui gehad. Dus elke dag eigenlijk wel dingen waar we niet zo blij mee waren.”

Crossende terreinwagens

Het dieptepunt kwam op Tweede Paasdag. “Maandag hadden we een vrij groot incident met een groep illegaal crossende 4×4-wagens in een rustgebied van ons,” vertelt De Jonge. “Door een wandelaar werd ik getipt en daardoor konden we dat aanpakken.” Hij is blij met de samenwerking tussen Brabants Landschap, politie, marechaussee en gemeente. “We werken op dit moment ontzettend goed samen. Maandag met die groep crossers had ik meteen een hoop politie er bij en meerdere collega’s vanuit het groen, ook van andere organisaties die meehielpen. En daar zijn we heel blij mee.”

Vooral jongeren groepen samen

Brabants Landschap merkt dat vooral jongeren de natuur in trekken zonder zich aan de regels te houden. “We zien vooral veel groepen jongelui die voor nogal wat problemen in de natuur zorgen,” vertelt De Jonge. “Dat komt, omdat ze zich gewoon vervelen: je kan niet naar de sportschool, je kan niet naar een cafeetje toe. En hele dagen bij je pa en ma thuiszitten is ook niet alles. Dus dat ze ergens heen moeten dat snap ik. En een frisse neus halen in de natuur is ook prima. Alleen problemen veroorzaken natuurlijk niet.”

Extra controles met BOA’s

De boswachters houden extra controles in de natuurgebieden. Dat doen ze samen met BOA’s, Bijzonder Opsporingsambtenaren, van de gemeente. “Samenscholende mensen worden dus ook aangesproken en kunnen beboet worden,” legt De Jonge uit. “Maar ik wil vooral de mensen aanspreken: ‘ joh, doe dit gewoon niet’. Prima als je lekker even komt wandelen of fietsen, maar hou je in het bos ook gewoon aan de regels.”

Neem je afval mee naar huis

De Jonge vraagt ook of natuurbezoekers beter hun troep willen opruimen. “Neem ook je afval mee. Want we zien een enorme toename van zwerfvuil in deze coronatijd. Ik weet niet helemaal hoe dat te verklaren is, maar dat is wel iets dat ook belangrijk is.”