Putte

Boswachters springen in de bres voor kraamkamer van Moeder Natuur

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Nu de zon zich steeds vaker laat zien, is het voor hondenbaasjes aantrekkelijk om lange wandelingen te maken in het bos. Tegelijkertijd is ook het broedseizoen voor de vogels en kalfseizoen voor de herten begonnen. Boswachters gaven daarom afgelopen weekend voorlichting aan wandelaars over het belang van het aanlijnen van de hond.

Zondagochtend staan boswachters Claudia Hertzer en Helmut van Pelt in het Moretusbos in Putte. Niet ver van het theehuisje vandaan staat de pick-uptruck van Staatsbosbeheer, met daarachter een aanhanger die als voorlichtingsstand fungeert. “We spreken eigenlijk alle mensen aan die in de buurt komen. Het liefst natuurlijk de mensen met hond. Als de hond vastzit krijgt ie een koekje voor goed gedrag. De baasjes geven we natuurlijk informatie over wat de invloed is van honden los laten lopen in de natuur”, zegt Hertzer.

De kraamkamer van Moeder Natuur

De actie is onderdeel van de voorlichtingscampagne Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Die campagne is hard nodig, vindt boswachter Van pelt. “Ik kom dagelijks loslopende honden tegen in het bos. Vorige week hebben we in de buurt van Breda helaas nog een geval meegemaakt van een ree met een reekalfje die doodgebeten zijn door een loslopende hond.”

Zelfs als de honden de dieren niet doodbijten, is het loslopen schadelijk. “De kalfjes zijn ook geurloos, wat betekent dat als een hond eraan ruikt, ook al is ie niet agressief, dat het reetje toch vaak verstoten wordt omdat ie dan wel de geur van de hond overneemt”, zegt Hertzer.

De boswachters kunnen rekenen op veel begrip van de mensen die ze aanspreken. “Ik hou ook van dieren en dat ze ongestoord hier rond kunnen lopen dat vind ik wel heel belangrijk”, zegt een vrouw die haar hondje uitlaat. “Ik vind het ook heel goed dat er een stuk is voor honden om te kunnen loslopen”, zegt een Vlaamse hondenuitlater.

Boete

Nadat de voorlichting gegeven is, zal de handhaving in het bos ook worden opgeschroefd. “Mensen moeten toch rekening houden met het feit dat een bekeuring al 100 euro is zonder administratiekosten. Maar wanneer we een hond aantreffen die achter wild aan zit, ja dan kan ie al vanaf 500 euro op gaan lopen, want die gaat via de officier van justitie”, waarschuwt Van pelt.