Bergen op Zoom

“Bouw geen hogere muur, maar koop een langere tafel”

Redactie Redactie

Wanneer je het beter hebt dan anderen, bouw dan geen hogere muur maar koop een langere tafel. Met die gedachte organiseerde Stichting Samen Verdelen voor de veertiende keer een kersdiner waar iedereen welkom is. Mensen die anders geen kerstdiner zouden hebben, werden dinsdagavond verwend met een driegangenmenu en live entertainment in de Stoelemat in Bergen op Zoom.

Stichting Samen Verdelen wil ervoor zorgen dat iedereen ongeacht mogelijkheden gewoon kan genieten van een kerstdiner, zegt mede-organisator Charlotte Leijs. Wat begon met een initiatief van Connie Musters, is gegroeid tot een groot evenement voor 250 mensen, dat dit jaar voor de veertiende keer wordt gehouden.

Uitjes of een luxe kerstdiner zitten er normaal gesproken niet in

Jessica Goossens is net als vorig jaar van de partij. “Het beviel toen ook heel goed. Ik heb niet zoveel contacten dus dit is ook een moment om contacten op te doen. Het is heel mooi dat je hier niet veroordeeld wordt omdat iedereen eigenlijk in dezelfde situatie zit”, zegt ze. Zonder het woord armoede in de mond te nemen, legt ze uit dat ze het niet breed heeft. “We leven heel minimaal. Uitjes gaat niet en een luxe kerstdiner zit er ook niet in.”

Hetzelfde geldt voor veel mensen die deze avond in de Stoelemat genieten van een driegangenmaaltijd. “Dit is echt een mooie avond”, reageert een vrouw die met haar dochter en kleinkinderen te gast is. “Hartstikke fijn”, zegt weer een andere gast. Naast een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, worden de bezoekers getrakteerd op vermaak door een zanger, een koor en een kerstman en een goochelaar.

Het doet pijn om te zien dat er zoveel mensen in armoede leven

Ook Goossens geniet van de avond. “Ik vind het ook heel mooi dat ze zo veel sponsors hebben die hieraan bijdragen en ook de gemeente zelf”, zegt ze terwijl haar drinkglas wordt volgeschonken door Joey van Aken, wethouder van diezelfde gemeente. Samen met wethouder Hopmans en burgemeester Mulder steekt hij de handen uit de mouwen. “Ergens doet het ook wel pijn om te zien dat er zoveel mensen in armoede leven. Collega Hopmans is daar hard mee bezig wat betreft de armoede verzachting. Maar aan de andere kant vind ik het ook mooi dat we dit soort initiatieven al jarenlang doen.”

Minima, minder bedeeld, arm of niet. Iedereen is welkom bij het kerstdiner zegt Leijs. “Dus als je de behoefte voelt om hier naartoe te komen, wie zijn wij dan om mensen tegen te houden?”, zegt ze. “Ik denk dat we die extraatjes voor mekaar moeten regelen. Ik heb ooit een quote gelezen: Als je beter hebt dan een ander, dan bouw je geen hogere muur maar een langere tafel. Dat zouden we met z’n allen moeten doen.”

Lees ook: Energie-armoede wordt bestreden met warme kamers Lees ook: Van menstruatiearmoede tot fietsparkeren: Bergse raad geeft aanzet voor begroting